Využití kryoskopie v pivovarství a sladařství
11.12.2000 | ÚZPI
Je diskutována možnost využití kryoskopie v pivovarství pro stanovení dosažitelného stupně prokvašení a pro analýzu piva. Uvádějí se vztahy, popisující lineární závislost tzv. redukované osmolality sladiny (ROS) na podílu dosažitelného skutečného extraktu a původního extraktu sladiny. Hodnota ROS se získá násobení osmolality výrazem (100 - p)/p, kde p je koncentrace sladiny v hmotnostních procentech. ROS je vhodným ukazatelem kvality sladiny a sladu. Kryoskopie se může také využít pro rychlou analýzu piva s dobou rozboru okolo 4 min a spotřebou vzorku do 20 ml při relativně nízké pořizovací ceně přístroje.
Kvasný Prům., 46, 2000, č.9, s. 241- 243
Kvasný Prům., 46, 2000, č.9, s. 235-240 (Per)
Další články v kategorii Potravinářství
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)