Vyvalování sudů je už v pivovarech raritou
07.03.2002 | Denik.cz
Vyvalování pivních sudů. V současnosti rarita, kterou už jen jako jedni z mála zachovávají v plzeňském pivovaru. Tradici tam má už téměř stoletou. "V současné době už tento proces nepoužívá téměř žádný pivovar na světě. Je to škoda. Jsem rád, že alespoň v Plzni vyvalování sudů zůstalo zachováno," těší mistra bednáře Ladislava Bešťáka, který v pivovaru pracuje už od svých čtrnácti let.
Čtyřicet dřevěných pivních sudů právě včera za velkého zájmu přihlížejících opustilo pivovarské sklepy a začalo podstupovat pravidelnou proceduru. "Umyjeme je, vysmolíme a potom je vrátíme zpátky. Je to sice moje práce, ale hlavně koníček," říká bednářský mistr a pouští se do vysvětlování principu vyvalování sudů.
"Musíme do nich nahnat vařící vzduch. Stará smola se tak uvolní. Potom do nich nalejeme čtyřicet litrů nové smoly, 220 stupňů Celsia teplé. Zavřeme dvířka a sud převalíme," uvádí Bešťák. Tomu je líto, že většina podniků vařících pivo už dřevěné sudy nahradila nerezovými.
"Tyhle novinky jako starý bednář nerad vidím. Dřevo je dřevo, pivo do něj prostě patří," zdůrazňuje. Pěnivý mok prý pak má jedinečnou chuť, kterou mohou návštěvníci pivovaru při exkurzi okusit.
S tvrzením mistra bednářského souhlasí i vedení plzeňského pivovaru. "Jsme prakticky jediný podnik, který takové tradice udržuje a hodláme i nadále pokračovat. Je to rarita a pro návštěvníky zajímavé poznání," tvrdí vedoucí odboru služeb návštěvníků pivovaru Jindřiška Eliášková.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



