Vývoj potravin s méně alergeny
24.04.2007 | Maso.cz
Okolo 17 milionů neboli 3 % Evropanů trpí přítomností alergenů v potravinách. Je to výsledek studie, kterou provedla Dermatologická klinika Technické univerzity v Mnichově spolu s 12 dalšími evropskými institucemi.
Výzkumníci rovněž zkoumali, zda alergie z potravin mohou být redukovány technologickými postupy, a vyvinuli postup na detekci obsahu alergenů. Dotazováno bylo přes 40 tisíc domácností v deseti zemích EU. Zjistily se přitom značné regionální rozdíly: v Rakousku reaguje přibližně jeden ze šedesáti obyvatel alergicky na potraviny, v Německu každý třicátý a ve Finsku téměř každý desátý. Důvodem by mohly být odlišnosti ve strávních zvyklostech.
Výzkumníkům se podařilo připravit potraviny, ve kterých došlo tepelným ohřevem a enzymatickým štěpením ke sníženému obsahu alergenů. U některých produktů tak vznikly nové varianty, jež mohou konzumovat i alergici bez ohrožení. Např. děti, které reagují na slepičí vejce, mohly jíst nově vyvinuté potraviny, aniž by byly vystaveni nebezpečí vzniku alergické reakce.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



