Význam sýrů v lidské výživě
29.01.2001 | ÚZPI
Význam sýru v lidské výžive
Obsah bílkovin v sýrech kolísá od 6 do 30 % v závislosti na obsahu sušiny a tuku. Bílkoviny, fosfor a vápník pusobí jako ochrana pred zubním kazem. Uvádí se obsah vápníku v sýrech (znacné rozdíly) a jeho výživový význam. Využitelnost vápníku z mléka je asi 30 %. Výživove vhodnejší jsou sýry prírodní než tavené, obsahující zvýšený obsah sodíku a fosforu. Výhodou je i prítomnost horcíku, a vitaminu A, D, E a nekterých ze skupiny B i nízký obsah laktózy a vzniklá kyselina mlécná. Vyšší obsah nasycených mastných kyselin je kompenzován prítomností konjugované kyseliny linolové. Upozornuje se, ale i na obsah cholesterolu a tuku.
Další články v kategorii Potravinářství
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)