Vzrůstající produkce snižuje cenu cukru

Obchodování s cukrem hýbe komoditními burzami po celém světě

Trh s newyorským cukrem patří mezi jeden z nejpopulárnějších komoditních trhů vůbec. Těší se obrovské oblibě spekulantů i obchodníků. Jaká je současná situace na trhu s touto komoditou?

Šimon Volek

Z hlediska fundamentální analýzy je cukr složitější než ostatní komoditní trhy. Informací, které je zapotřebí sledovat, je více než u jiných trhů. Cukr se obchoduje v různých podobách na celé planetě. Za zmínku stojí trhy na newyorské CSCE (Coffee, Sugar & Cocoa Exchange) New York, chicagské Mid-America Commodity Exchange a londýnské LIFFE (London International Financial Futures & Options Exchange). Dále můžeme zmínit Tokio (Tokyo Sugar Exchange) a Paříž (International Market of White Sugar of Paris) jako další významnější obchodní místa s cukrem. Samotná kvalita cukru rozhoduje o jeho ceně a obchodním místě. V této analýze máme na mysli cukr s označením č. 11, který se obchoduje právě na newyorské CSCE. Specifikace cukru s označením č. 11 znamená, že jde o surový cukr, jenž je produkován z 26 světových zemí a je dodáván v zemích původu. Jelikož se jedná o newyorský trh, obchoduje se bez denního limitu ceny. Tato skutečnost přitahuje velké množství hráčů, neboť právě denní pohyby mohou přinést obchodníkovi zisky i několika set dolarů během jedné obchodní seance. Surový cukr se produkuje po celém světě a není nutné zdůrazňovat, že se jedná o strategicky důležitou surovinu. Celosvětová produkce stoupla od roku 1991 z hodnoty 113,46 miliónu tun na 131,27 miliónu tun k přelomu tisíciletí. Největšími producenty cukru v celosvětovém objemu jsou: Brazílie 19 %, EU 18,42 %, Indie 17,87, Čína 8,77 %, USA 7,62 %, Austrálie 5,2 %, Mexiko 5,14 % a Thajsko 5,00 %. Produkce ostatních zemí se drží pod hranicí 4 % a není nutné ji blíže zmiňovat. S cenou cukru nejvíce pohybuje globální nabídka na trhu. Ze zveřejněných čísel produkce cukru od roku 1991 až do současnosti je patrné, že stále větší celková produkce komodity tlačí cenu spíše dolů. Poptávka je s drobnými odchylkami konstantní. Samozřejmě se na ceně cukru projevuje aktuální stav sklizně řepy i třtiny a následně zpracovaného cukru, ale díky celosvětové provázanosti trhu a četným obchodním místům, jež se surovinou obchodují, se jedná spíše o lokální požadavky trhu. Pokud tedy chceme odhadovat vývoj ceny cukru do budoucna, musíme sledovat stávající odhady produkcí v zemích, jež přispívají do celkového objemu nejvýrazněji, společně s aktuální celkovou poptávkou na trhu s komoditou. V poslední době všichni obchodníci soustřeďovali pozornost ke zprávám z Indie, která patří mezi prvních pět nejvýznamnějších producentů cukru. Květnové odhady amerického ministerstva zemědělství (USDA) poukazovaly na možnost nižší úrody oproti loňsku, a to z důvodu očekávaného suchého počasí. Christopher Berg, komoditní analytik ze společnosti F.O. Licht GmbH, poukázal na všeobecné očekávání, že indická produkce bude nižší. Tato předpověď se však nenaplnila a lepší počasí pozměnilo celkové očekávání. Vydatné monzunové deště za posledních několik týdnů napomohly růstu cukrové třtiny, a pokud se momentálně spekuluje o velikosti letošní sklizně, většina odborníků se domnívá, že úroda bude minimálně stejná jako v uplynulém roce, ne-li větší. Vzrůstající produkce bude celkově tlačit na zvýšení exportu Indie a tato skutečnost by se měla do budoucna projevit na ceně cukru. Zveřejněná čísla tento předpoklad ještě podtrhují, 17,5 až 18 miliónů tun surového cukru oproti očekávaným 16 miliónům.

Trh po této zprávě začal zákonitě vyprodávat a to se projevilo na následném poklesu ceny. Evropa jako celek je v produkci cukru na druhém místě, kdy největší podíl na celoevropské produkci má Rusko. Zprávy, které byly zveřejněny v květnu, napovídaly tomu, že Rusko má technické problémy s letošní sadbou cukrové řepy a jejím zpožděním, které bylo některými zdroji odhadováno až na 45 % sadby. Zdá se, že situace nebude zdaleka tak vážná. Rusko v současné době hodlá dovézt 200 000 tun cukru v srpnu, což by mělo uspokojit domácí poptávku, a zároveň by to měl být jeden z posledních dovozů, neboť domácí rafinérie se začínají připravovat na zpracovávání sklizně vlastní řepy. Podle posledních zpráv očekává Rusko letošní sklizeň v objemu 14,7 miliónu tun cukrové řepy oproti loňským 14 miliónům. Původní odhad byl o milión tun nižší. Zveřejněné údaje ostatních zemí zatím také hovoří o velmi pozitivním vývoji letošních sklizní. Mexiko zvýšilo svoji produkci o 4,7 % oproti stejnému období v minulém roce.

Tyto zprávy samozřejmě výrazně ovlivňují trh s cukrem a stále nižší ceny se snaží využívat lokální odběratelé. Tchaj-wan zakoupil 30 000 tun surového cukru, Sýrie 13 000 tun. Potvrzený je i nákup Srí Lanky v objemu 12 500 tun bílého cukru. Zachycena je i poptávka ze strany Íránu a Egypta. Hovoří se o očekávaném větším nákupu cukru ze strany Maroka, který by se podle neoficiálních tvrzení mohl dostat až k hranici 200 000 tun. Nicméně obchodníci nechtějí v současnosti tento obchod potvrzovat, dokud nebude jasně podložen. Jak se očekávalo, lukrativní cena podporuje vlnu zmiňovaných nákupů cukru. Nečekáme nějaké výrazné změny v celkovém trendu, pokud ovšem poptávka nezačne výrazně převyšovat nabídku trhu, což v porovnání se stále vzrůstající globální produkcí by bylo značně překvapující. Statistiky hovoří velice slibně i pro Austrálii. Queensland Sugar Ltd., největší australský zpracovatel a distributor, zaznamenal sklizeň 1045 miliónů tun cukrové třtiny a v současné době je čerstvě nadrcený cukr přepravován po moři asijským sousedům. Jako reakce na záplavy v jižních pěstitelských regionech Číny rostla cena cukru na domácím trhu a zároveň byly zveřejněny údaje, podle nichž Čína do budoucna nehodlá dále omezovat domácí produkci cukru, ale ani ostatních surovin.

Cena komodity na severoamerickém kontinentu za posledních deset let zažila obrovské výkyvy a je zde jasně patrný vliv fundamentálních faktorů na cenu.

O cukru můžeme hovořit jako o klasickém příkladu cenových trendů. Nicméně, ač komodita na první pohled vypadá velice klidně, může být zákeřná právě v denních pohybech, které klidně překonají rozpětí jednoho celého centu. Je to důsledek již zmiňovaného neomezeného denního limitu ceny, anebo také slabé účasti na trhu. To mívá za následek velké posuny mezi zavíracím kursem z předešlého dne a následující otevírací cenou přímé aukce. Z technického pohledu na trh cukru, jenž se obchoduje na newyorské CSCE, s dodáním v říjnu můžeme konstatovat, že cena, která se momentálně drží pod hranicí 9 centů za váhovou libru, by měla lákat jak obchodníky, tak spekulanty. Nicméně právě makléři z parketu CSCE poukazují na současnou velice nízkou účast. Podle posledních ukazatelů se trh dostává do stále zvyšujícího se tlaku, který je z jedné strany vyvoláván právě zprávami o celkové produkci cukru a z druhé strany již započatými výprodeji velkých fondů, jež jsou největšími hráči na trhu. Oficiálně nepotvrzený odhad je 5000 prodaných kontraktů během minulého týdne a celkový hrubý odhad by měl přesahovat hodnotu 20 000 kontraktů. Je logické, že drobní spekulanti budou vždy pečlivě sledovat majoritní hráče na trhu, kteří mají možnost nejvíce ovlivnit vývoj ceny. Právě probíhající likvidace tzv. dlouhých pozic ze strany spekulantů je potvrzením celé situace. Podle tvrzení makléřů by trh s cukrem měl po následujících několik týdnů oscilovat mezi hranicemi 9,3 až 8,3 centu za libru. Pokud zvážíme veškeré aspekty současného stavu trhu, tak lze s tímto názorem plně souhlasit. V krátkodobém horizontu bude tedy záležet pouze na dobrém načasování otevření obchodních pozic za předem pevně stanovených limitních cen. Z dlouhodobějšího pohledu předpokládáme, že zmíněné odhady letošní produkce cukru budou nadále srážet cenu až pod hranici 8 centů za váhovou libru.

(Autor článku je analytikem Impress Marketing)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info