Z bioetanolu budou v Šenově vyrábět elektřinu
02.03.2007 | Haló noviny
V areálu šenovských mlýnů nedaleko Havířova se chystá první továrna na bioetanol pro výr obu elektřiny v ČR. Investorem a provozovatelem nové technologie, která bude stát přibližně 180 milionů korun, bude třinecká akciová společnost FBP. Výroba s roční kapacitou kolem 40 milionů litrů bioetanolu, jež by měla začít v září, nijak nezhorší životní prostředí v regionu, řekl Petr Wojnar z FBP. Podle autorů projektu zatím není jasné, kolik vznikne nových pracovních míst. Může to být 30 nebo 50 lidí, ale třeba to bude ještě úplně jinak. Záleží na technologiích, které se nyní teprve dokončují, řekl Wojnar.
Podle něj bude mít nový způsob výroby elektřiny největší přínos pro zemědělství, ekologii a energetiku. Z bioetanolu by následně měla vyrábět elektřinu společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Máme za sebou mnoho jednání, ale stále ještě není jasné, zda se dohodneme zejména na ceně bioetanolu, řekl specialista rozvoje firmy Adam Moravec. Investoři chtějí výrobu později rozvíjet na dalších místech v ČR i přímo v Šenově. Připravujeme další dvě etapy, zejména rozšíření výr oby bioetanolu a přípravu na zahájení výr oby plastů, uvedl Karel Wojnar, správce majetku společnosti V. I.T. Group, jíž areál mlýnů patří.
Bioetanol je ve své podstatě alkohol vyrobený například z pšenice, triticale, kukuřice, slámy nebo cukrové řepy. Odběr této biomasy pomáhá zemědělcům zajistit slušné příjmy i při snižování produkce pro potravinářský průmysl.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



