Z přírodních cukrů jsou nejsladší ty ovocné
05.01.2000 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 5.1.2000
Z přírodních cukrů jsou nejsladší ty ovocné
breviář
Doba žlučníkových záchvatů a žaludků přeplněných vánočními sladkostmi odeznívá jen velmi pomalu, takže nejeden nenasyta teď omdlévá už jen při pohledu na obyčejný cukr. Lze se jen dohadovat, co by u takto labilního člověka vyvolala představa, že cukrů je vedle nejznámějšího řepného ještě celá dlouhá řada. Cukry (sacharidy) jsou sloučeniny, které se dělí podle složitosti na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Všechny poskytují na gram stejné množství kalorií, avšak liší se sladkostí. Nejsladší je fruktóza, která se nachází v ovoci a v medu. Následuje sacharóza, tedy všeobecně známý cukr krystal, krupice či moučka, a glukóza, kterou lze kromě ovoce a medu najít i v zelenině. Na konci se pak tísní sladový cukr maltóza a laktóza, jež se vyskytuje v mléce. Cukr má dva negativní účinky na zdraví. "Zubům nejvíce škodí glukóza a sacharóza, které se ve světě vyrobí 110 megatun ročně," uvádí Ivana Tichá z odboru technologie a analytiky Výzkumného ústavu cukrovarnického v Praze. Druhý problém představují tzv. prázdné kalorie, které neobsahují jiné prospěšné živiny. Podle britského spotřebitelského časopisu Health Which? je rozhodující forma, v jaké se cukr přijímá. Zatímco sacharidy v ovoci, zelenině či obilninách obvykle riziko pro zuby nepředstavují, stolní cukr, med či různé sirupy už tak nevinné nejsou. Pro zubaře je zajímavé, nejen jak často, ale také jaké množství cukru člověk sní. Jak uvádí britský časopis, lékaři doporučují zachovat cukr v hlavních jídlech a snížit množství zákusků. Jakékoliv průběžné cucání, uždibování či usrkávání sladkých potravin jen prodlužuje kontakt zubů s cukrem. Některé firmy vyrábějící dietní potraviny nebo potraviny s nízkým obsahem cukrů uvádějí ve složení použití ovocné šťávy namísto cukrových sirupů. Jiné potraviny s nízkým obsahem cukru využívají umělá sladidla, jako jsou acesulfam, aspartam či sacharin. To může pomoci při prevenci zubního kazu, avšak podle časopisu Health Which? se názory liší na to, zda umělá sladidla mohou napomoci snížení váhy. Některé studie totiž ukazují, že lidé mají sklon kompenzovat chybějící kalorie nadměrným příjmem potravy.
Sladkost cukrů
Látka Stupeň sladivosti
sacharóza 1
fruktóza 1,3 - 1,8
glukóza 0,5 - 0,7
maltóza 0,3 - 0,5
laktóza 0,2 - 0,4
sacharin 1) 200 - 700
acesulfam 1) 200
aspartam 1) 180 - 200
Poznámky: 1) umělé sladidlo
Pramen: Listy cukrovarnické a řepařské (11/99)
Sacharidy
Monosacharidy (nejjednodušší cukry)
- Glukóza (ovoce, zelenina, med)
- Ftuktóza (ovoce, med)
Oligosacharidy (2 - 10 jednotek monosacharidů)
- Sacharóza (cukrová třtina, řepa)
- Laktóza (mléko)
- Maltóza (slad)
Polysacharidy (10 - 100 jednotek monosacharidů)
- Škrob (brambory, pšenice, kukuřice, rýže)
- Celulóza, pektiny (vláknina) (zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny)
Pramen: Výzkumný ústav cukrovarnický, Praha
Jaroslav Čuban
Další články v kategorii Potravinářství
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)

Tweet



