Za dražší pečivo nemůže jen obilí
14.08.2001 | Zemské noviny
Cena obilí se může výrazněji podepsat na ceně mouky, na cenách pečiva se však tolik projevit nemůže. Zatímco cena obilí tvoří až 80 procent ceny mouky, u bílého pečiva je to jen čtvrtina a u chleba třetina ceny. Uvedl to zástupce Svazu průmyslových mlýnů České republiky Pavel Filip. Takže zvýšení výkupní ceny tuny pšenice o 400 korun, tedy podle představ zemědělců, by kilo chleba zdražilo o padesátník a jeden rohlík o čtyři haléře. Pekaři ohlašované zdražení pečiva způsobí zejména vyšší ceny ostatních vstupů, energie a pohonných hmot.
Další články v kategorii Potravinářství
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)