Za neoznačené hovězí hrozí vysoké pokuty
23.10.2001 | Agris
Inspektoři veterinárních správ se zatím nesetkávají se závažnými problémy s označováním hovězího masa v obchodech. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben v souvislosti s od počátku října platnou vyhláškou, která povinnost označovat hovězí maso ukládá.
"Podle prvních poznatků se zdá, že zákazníci v obchodech oceňují především údaj uvádějící stáří poraženého zvířete. Každý se může snadno ujistit, že za své peníze dostává deklarovanou kvalitu. Další údaje, například číslo zvířete, číslo jatek a identifikace bourárny jsou podpůrné údaje, na jejichž základě lze správnost označování prokázat," konstatoval Duben.
Podle mluvčího nejsou zcela žádné problémy s označováním baleného hovězího v obchodních řetězcích, u pultového prodeje se ale prodejci potýkají s technickými potížemi, které se snaží ve spolupráci s nimi řešit orgány veterinárního dozoru. "Při pultovém prodeji si řezníci musejí uvědomit, že mohou konkurovat těm, kteří prodávají balené maso, jedině seriózností, důvěryhodností a nadstandardními službami. Při jakékoli úmyslné snaze šidit zákazníka musejí počítat s citelnými postihy,"zdůraznil Duben.
Orgány veterinárního dozoru a Česká zemědělská a potravinářská inspekce mohou podle něj uložit pokutu až do výše tří milionů korun. Není-li maso označeno, lze uložit pokutu do milionu korun, v případě nedostatečného označení, které by bylo možné posoudit jako klamavé, může pokuta dosahovat až tři miliony korun
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



