Za závadné jídlo pokuta tři miliony

Pokutu až tři miliony korun může dostat trhovec, pokud prodává potraviny, které nesplňují hygienické předpisy. Právě na tržnicích je přitom v letních měsících zboží vystaveno podmínkám, jež kvalitu zboží výrazně zhoršují. "Pro všechny potraviny, které se dostávají do oběhu, platí stejné normy. Ty musí splňovat jak kamenné obchody, tak trhovci," říká tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková. Inspektoři mohou za porušení předpisů udělit pokutu. "Pohybuje se od několika stovek do tří milionů korun. Nejvyšší pokuty se ukládají, pokud došlo k ohrožení zdraví nebo pokud provozovatel opětovně nezjedná nápravu," sdělila Kolejková. Nedokázala však říci, jaké tržnice inspektoři v severních Čechách zkontrolovali a zda udělili pokuty.

Výrobky by měly být čerstvé a vždycky označené v českém jazyce. Při prodeji lahůdek platí, že by neměly být skladovány v teplotě vyšší než pět stupňů Celsia. V chladnu by měla být uchována i vejce. U balených výrobků musí být na etiketě uvedeno hlavně datum použitelnosti a podmínky uchování. Nebalené lahůdky k přímé spotřebě by neměly být podávány rukou.

Na tržnicích jsou nejčastějším zbožím ovoce a zelenina. "Také zde platí stejné normy jako pro kamenné obchody," říká Kolejková. Ovoce a zelenina by měly být vždy čerstvé a celé. "Prodej částí není povolen. Jedinou výjimku tvoří vodní melouny, které mohou být naporcovány. Při jejich prodeji by si měl zákazník všímat především čistoty," vysvětluje Kolejková. Meloun by neměl být od bláta a dužina by neměla být znečištěná. Zakázány jsou také tzv. výkroje, například u paprik, kdy je odstraněna plesnivá nebo jinak znehodnocená část plodu. Nahnilé a plesnivé plody by se neměly prodávat vůbec.

Zákazník by si měl také dát pozor na škody vzniklé nevhodným skladováním. Riziková je i zelenina či ovoce, pokud se zapaří. V žádném případě by neměl kupovat zboží balené v mikrotenovém sáčku. Naporcovaná zelenina musí být označena a uchovávána při teplotě maximálně pět stupňů Celsia. V žádném případě se k její přípravě nesmějí použít výkroje. Brambory nesmí být zelené, poškozené mechanicky nebo nahnilé.

"Zvláště v teplém počasí je zvýšené riziko zkázy některých druhů potravin, které mohou způsobit onemocnění jako jsou salmonelóza nebo listerióza," říká Kolejková. Pokud už si lidé rizikové potraviny nakoupí, neměli by je nechat uskladněné po datu spotřeby. Rychle se kazící potraviny by měly být spotřebovány nejlépe ihned. Na tržišti je důležité dát si pozor, zda prodejce je schopen dodržet dané skladovací podmínky.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info