Začala sklizeň beaujolais
08.09.1999 | Právo
Právo 8.9.1999
Zacala sklizen beaujolais
V oblasti kolem francouzského mesta Lyon zacalo v úterý vinobraní známého lehkého cerveného vína beaujolais, jehož první kapky budou smet milovníci podle tradice okusit tretí ctvrtek v listopadu.
V Bordeaux už se bílé hrozny sklízejí od pátku. Jak tvrdí odborníci, letos dozrály hrozny opet predcasne, což je tendence celého posledního desetiletí, poznamenaného spíše mírným klimatem. Kvalita vína bude známa až v polovine ríjna, pokud jde o množství, experti hodnotí sklizen jako dobrou.
V uplynulých dvaceti letech dávaly prefektury povolení k zahájení vinobraní spíš po 15. zárí. V roce 1980 zacala sklizen napríklad až 2. ríjna. Naproti tomu nejcasneji se hrozny zacaly sklízet v roce 1997, už 30. srpna, loni byl dán pokyn 2. zárí.
Beaujolais si vyžaduje výhradne rucní sklizen, která trvá zhruba 12 dní a každorocne se na ni mobilizuje na 35 tisíc pracovníku.
(lan, AP)
Další články v kategorii Potravinářství
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)
- Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa SVS (08.12.2025)
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)

Tweet



