Základní ustanovení o společné organizaci trhu hovězím masem
20.04.1999 | MZe ČR
Legislativa EU ve srovnání s legislativou CR
Základní ustanovení o spolecné organizaci trhu hovezím a telecím masem
1. Název
NR c. 0805/68 z 27.6.1968, o spolecné organizaci trhu hovezím a telecím¨ masem. Text je konsolidován k 23.5.1996 novelou NK c. 0894/96.
OJ L c. 148 28.6.1968
Charakteristika
Narízení uvádí obecná pravidla trhu hovezím a telecím masem. Stanoví výcet príslušných výrobku, rámec pro tvorbu cen , systém prémií ( podpor ), rozsah intervencních aktivit ( vc. institucí a institutu), pravidla pro obchod s tretími zememi,aspekty životního prostredí (extenzifikace ). Splnuje funkci základního narízení.
Klasifikace jatecne opracovaných tel skotu
2. Název
NK (EEC) c. 0344/91 z 13. 2. 1991, stanovující provádecí predpisy NR c. 1186/90 pro rozšírení rozsahu klasifikace jatecne opracovaných tel dospelého skotu na území Spolecenství. poslední novela NK c. 1993/95
OJ L 041, 14/02/1991 str. 0015
Charakteristika
Narízení stanoví povinnost zpracovatele oznacovat jatecne opracované telo nebo pule etiketou, uvádející kategorii a trídu dle osvalení a ztucnení. Narízení dále uvádí parametry etikety a ostatní podmínky technického charakteru. Tato oznacovací povinnost se nevztahuje na ta zarízení, která porážejí prumerne 75 dospelých zvírat týdne a maloobchodníky, kterí zpracovávají maso. Ustanovení uvádí další podmínky jako kvalifikace personálu, namátkové kontroly nezávislým orgánem, povinnost hlásit Komisi prijatá opatrení aj.
Pravidla pro stanovení tržních cen skotu, klasifikacní stupnice
3. Název
NK (EEC) c 0563/82 z 10.3. 1982, podrobná pravidla pro aplikaci NK c. 1208/81 pro stanovení tržních cen dospelého skotu na základe klasifikacního sazebníku Spolecenství.Poslední novela NK 0563/82 je NK c. 2090/93 a NK 1208/81 je 1026/91
OJ L 067 11/03/82 str. 0023
Charakteristika
NK c. 0563/82 definuje "prostredí" pro aplikaci spolecné klasifikacní stupnice dle NK c1208/81. Uvádí v jakém stavu je nutné vážit jatecne opracované telo (cl.1), užití korekcního faktoru v prípade urcení masa na konzervaci, zpusob odstranení loje aj. NK c. 1208/81 uvádí klasifikacní stupnici pro jat. opr. telo skotu. Sleduje 6 tríd dle osvalení (S,E,U,R,O,P,) a 5 kategorií dle míry ztucnení. Dále jasne definuje jatecné rozdelení skotu dle kategorií (A,B,C,D,E).
Stanovení cen dospelého skotu
4. Název
NK (EEC) c. 0610/77 z 18.3.1977 stanovení cen dospelého skotu na reprezentativních trzích Spolecenství a prehled cen ostatních kategorií skotu na území Spolecenství.
Poslední novela NK c. 3270/ 94
OJ L 077 25/3/1977, str. 0001
Charakteristika
S odvoláním na cl. 12 (6) NK 0805/68 se cena dospelého skotu na Reprezentativních trzích Spolecenství stanoví výpoctem prumerné ceny vždy dané kategorie skotu a tato cena se násobí váženým koeficientem ( príloha I. tohoto narízení).
V príloze II. jsou uvedeny RT každého cl. státu, kategorie a kvalitativní skupiny dospelého skotu a vážené koeficienty. Jestliže je v cl. státe více RT pocítá se vážený prumer z každé kategorie a kvalitativní skupiny. Ceny jsou stanoven na velkoobchodní úrovni. Na prepocet živé hmotnosti na jat. hmotnost se používají prepoctové koeficienty.
Narízení uvádí i stanovení "národních koeficientu" pro výpocet reprezentativní ceny ES.
Podrobná pravidla pro sledování tržních cen na základe klasifikacního sazebníku
5. Název
NK (EEC) c. 0295/96 z 16.2.1996, podrobná pravidla pro aplikaci NK c. 1892/87 pro sledování tržních cen dospelého skotu na základe klasifikacního sazebníku pro jatecne opracované telo na území Spolecenství nenovelizováno
OJ L 039 17/02/1996
Charakteristika
NK c. 1892/87 prodlužuje formu sledování tržních cen jat. opracovaných tel skotu dvojím zpusobem dle: a) NK 1208/81,b) NK 0805/68. Clenské státy rozdelí svá území na produkcní regiony z hlediska cenového monitoringu.Takto vytvorené RT musí být subjekty (jatky), z nichž pochází min. 30% národní produkce a min. 25% produkce z hlavního produkcního regionu. NK c. 0295/96 stanoví povinnost sledování jat. opr. tel dle klasifikacního sazebníku NK 1208/81, novelizovaného NK c. 1026/91.Clenský stát rozdelí své území dle velikosti, existujícího admin. rozhodnutí a geografického vlivu na ceny.
Narízení dále specifikuje systém stanovení národních cen, daných váženým prumerem jednotlivých klasifikacních stupnu a systém cenových hlášení.
Klasifikace skotu
6. Název
NR (EEC) c 1186/90 ze 7.5. 1990, definující podmínky ( prostredí ) pro aplikaci klasifikacní stupnice pro jatecne opracované telo skotu na území Spolecenství poslední novela Rozhodnutí Rady c. 0001/95, nástroje pro prístup nových clen. státu Spol.
OJ L 119 11/05/1990
Charakteristika
Narízení ukládá všem jatkám a zpracovatelum masa, vytvorit takové podmínky, aby nejpozdeji od 1.1.1992 mohl být plne aplikován systém hodnocení skotu dle klasifikacní stupnice NK c. 1208/81
Obecná a specifická intervencní opatrení pro hovezí maso
7. Název
NR ( EEC ) c. 2456/93 z 1.9.1993, obecná a specifická intervencní opatrení pro hovezí maso, s prihlédnutím na NR c. 805/68 poslední novela NK c. 0701/96, poslední výjimka NK c. 0834/96
OJ L c225 04/09/93 str. 0004
Charakteristika
Narízení je rozdeleno do dvou Hlav ( Titulu ), z nichž první je delena do dvou Oddílu.
Hlava I. stanoví pravidla pro nákupy obecne. Oddíl I. uvádí "obecná pravidla" a Oddíl II. uvádí pravidla pro konání "verejné souteže". Hlava II. stanoví pravidla pro " odkostení hov. masa, nakoupeného IA. V Oddílu I. jednotlivé clánky reší vyhlášení tendru, stanoví podmínky pro nakoupené zboží, postavení Intervencního centra, zamražení, zabalení a uskladnení nakoupeného zboží.Oddíl II. pak stanoví pravidla pri prejímaní masa a organizace tendru, jako je predkládání žádostí.,pojištení, stanovení ceny, nákupní limity aj. Hlava II. v cl. 20 - 31 stanoví pravidla pro odkostení nakoupeného masa pro intervencní uskladnení.
Prodej zmrazeného hovezího masa z IS
8. Název
NK ( EEC ) c. 2539/84 z 5.9.1984, stanovující podrobná pravidla pro urcité prodeje zmrazeného hovezího masa, uskladneného v IS ( intervencních skladech ). Poslední novela NK c. 2417/95
OJ L c. 248 14/10/95 str. 0039
Charakteristika
Narízení stanoví podrobná pravidla pro prodej zmrazeného hovezího masa ve správe IA, realizovaný ve dvou po sobe jdoucích etapách, první verejnou nabídkou a druhá za pevnou, predem stanovenou cenu na základe paušální sazby.
Prodeje formou verejné nabídky i formou predem stanovené ceny se s prihlédnutím.
K tomuto Narízení budou realizovat podle NK c. 2173/79. Smyslem tohoto Narízení je rešit situaci prodej masa zbývajícího po verejné nabídce a za jakou cenu. Je specifikován systém složení "jistoty"a urcení její výše.
Prodej hovezího masa z IS
9. Název
NK ( EEC ) c. 2182/77 z 30. 9. 1977, stanovující provádecí predpisy pro prodej zmrazeného hovezího masa z intervencních skladu pro zpracování ve Spolecenství. Poslední novela NK 2417/95, poslední výjimka NK 0443/96
OJ L c. 251 01/10/1977, str. 0060
Charakteristika
Narízení stanoví tu kategorii hov. masa, prodávaného z intervencních skladu, která je urcena výhradne pro zpracování na konzervované potraviny nebo jiné produkty na území Spolecenství. Definuje procentický rozdíl mezi masem na kosti a masem po vykostení. Narízení dále stanovuje podmínky pro podání žádosti na prodej,cenové podmínky, termín platby, kým má být zpracování realizováno, opatrení ze strany IA, v prípade neplnení podmínek smlouvy ze strany žadatele aj.
Disponování masem u IA
10. Název
NK (EEC) c. 2173/79 ze 4. 10. 1979, stanovující podrobná pravidla pro disponování hovezím masem, nakoupeným u IA. Poslední novela NK 2417/95, výjimka NK 0443/96
OJ L c. 251, 05/10/1979, str. 0012
Charakteristika
Narízení stanoví pravidla pro disponování produkty, nakoupené v rámci intervencí v souladu s cl. 5 a 6 Narízení c. 0805/68. Cást I. Stanoví pravidla prodeje z intervencních skladu za predem stanovené ceny. Presne definuje kriteria pro podání žádosti a smenný kurz pro stanovení ceny. Cást II. uvádí pravidla pro prodej za ceny stanovené tendrem.
Cást III. uvádí všeobecná ustanovení jako možnost seznámení s prod. zbožím, sankce a postihy, pravidla pro prevzetí zboží aj.
Podrobná pravidla na prodej zmrazeného hovezího masa
11. Název
NK ( EEC ) c. 0985/81 z 9.4. 1981, stanovující podrobná pravidla na prodej zmrazeného hovezího a telecího masa z intervencních zásob, urceného na export. Poslední novela NK c. 2417/95
OJ L c. 099 10/04/1981, str. 0038
Charakteristika
Narízení stanovuje podmínky, za nichž bude zmrazené hovezí maso,uskladnené v intervencních skladech prodáno výhradne na export za predem stanovenou cenu.
Prednostne bude prodáno na tyto úcely nejdéle skladované maso.
Na rozdíl od NK 2173/79 nebudou žádosti uvádet místo skladování a bude predem stanovena " jistota" na krytí exportu techto produktu. Toto Narízení nahrazuje u jistoty 15%, uvedených v cl. 23,24,25 NK 2220/85 paušální sazbou 30 ECU a 10%,5% a 2% 3 ECU/t. Dále je uveden casový limit, kdy musí být prodej realizován.
Soukromé skladování
12. Název
NR (EEC) c. 0989/68 z 15.7. 1968, stanovující obecná pravidla pro poskytování príspevku na soukromé skladování hovezího a telecího masa. Novelizováno NK c. 0428/77
OJ L c. 169 18/07/1968 str. 0010
Charakteristika
Soukromé skladování je jedna z intervencních aktivit, vycházejících ze základního narízení NR (EEC ) c. 0805/68, cl. 5.NR c 0989/68 stanoví obecná pravidla pro zájemce o príspevek za skladování hovezího a telecího masa v soukromých skladech. Základním predpokladem je skladování masa, které má puvod ve Spolecenství. Náklady spojené s uskladnením jsou cástecne hrazeny IA na základe smlouvy. Ostatní rizika skladování nese vždy majitel skladu. Príspevky jsou pridelovány žadatelum prostrednictvím tendru nebo stanoveny predem.
Soukromé skladování
13. Název
NK (EEC) c. 3445/90 z 27.11.1990, stanovující provádecí predpisy pro poskytování príspevku na soukromé skladování hovezího a telecího masa. Poslední novelizace NK c. 0830/96
OJ l c. 333 30/11/1990
Charakteristika
Toto narízení na rozdíl od NR 0989/68, s odvoláním na narízení ( EEC ) 0805/68 cl. 5 (1)(a), vymezuje v cásti I. vztah mezi žadatelem o príspevek na soukromé skladování hovezího a telecího masa na jedné strane a Intervencní agenturou na strane druhé.Presne definuje obsah smlouvy mezi partnery a specifikuje jednotlivé body smlouvy. V cásti II. uvádí zvláštní ustanovení, v cásti III. kontrolní a sankcní opatrení a v cásti IV. Záverecná ustanovení.
Systém prémií
14. Název
NK ( EEC ) c. 3886/92 z 23.12. 1992, stanovující podrobná pravidla pro aplikaci systému prémií, uvedených v NR ( EEC ) c. 805/68 o spolecné tržní organizaci trhu hovezím a telecím masem. Poslední novela NK c. 1850/95, poslední výjimka NK c. 2912/95
OJ L 391 31/12/92 str. 0020
Charakteristika
Narízení stanovuje podrobnosti k aplikaci systému prémií, vztahujících se na cl. 4a), 4b), 4c), 4d), 4e), 4f), 4h), 4i), 4j), 4k), NR ( EEC ) c. 805/68, aniž jsou dotcena ustanovení NR c. 3508/92, definující systém IACS.
Narízení je cleneno na VI Hlav, z nichž Hlava I. stanoví v cásti 1 obecný systém zvláštních prémií. Jednotlivé clánky uvádejí podobu administrativních dokumentu, dobu platnosti, pocetní regionální limity prémiovaných zvírat, podmínky pro poskytnutí prémie, formy prémií, obsah žádostí, porážka prémiovaných zvírat aj. Hlava II. stanoví pravidla pro prémie mimo daná období ( cl. 4c), NR 805/68 ) a charakteristiku techto prémií. Hlava III. stanoví pravidla pro pridelování prémií na krávy bez tržní produkce mléka. Vymezuje podrobná kriteria pro tuto kategorii, jako definici KBTPM, podávání žádostí, individ. stropy jednotlivých cl. státu, oznamovací povinnost cl. státu, dodatková práva, využívání práv a jejich prevod, reší institut národních rezerv aj. Hlava IV. Stanoví obecná opatrení k prémii pro KBTPM a ke zvl. prémii. Obsahuje faktor hustoty aj. Hlava V. stanoví zpracovatelské prémie ( cl. 4i), NR c. 805/68 ) a Hlava VI. prechodná, záverecná ustanovení. Narízení obsahuje 3 prílohy, administrativní dokumenty, seznam plemen skotu ( cl. 22 ) a prumerný nádoj (cl. 25).
Identifikace a registrace zvírat
15. Název
Narízení Rady ( EEC ) c. 0820/97 z 21.4.1997o identifikaci a registraci zvírat a oznacování hovezího masa a výrobku z hovezího masa.
OJ L 117, 07/05/1997, str. 0001
Charakteristika
Narízení stanoví v cásti I.požadavky na identifikaci a registraci zvírat. Základním atributem tohoto narízení je cl. 5 NR c. 3508/92, zakládající IACS ( integrovaný administrativní a kontrolní systém ). Dominantní princip narízení je vytvorení takového systému evidence a registrace, aby po celý život zvírete byl znám jeho puvod a aktuální majitel. Na rozdíl od Smernice Rady 0102/92, je v cásti II. sjednocení pravidel pri oznacování hovezího masa (výrobku ) v míste prodeje. Narízení uvádí, že od 1.1. r. 2000 bude zaveden povinný systém oznacování hovezího masa. Pro kategorii skot nahrazuje SR 0102/92 (EEC ).
Identifikace a registrace zvírat
16. Název
Smernice Rady ( EEC ) c. 0102/92 z 27 .11. 1992o identifikaci a registraci zvírat poslední novela NR c. 0820/97
OJ L 355, 05/12/1992, str. 0032
Charakteristika
Smernice stanoví požadavky na identifikaci a registraci zvírat.Základním atributem této smernice je cl. 5 NR c. 3508/92, zakládající IACS ( integrovaný administrativní a kontrolní systém ). Dominantní princip smernice je vytvorení takového systému evidence a registrace, aby po celý život zvírete byl znám jeho puvod a aktuální majitel.
Další články v kategorii Potravinářství
- Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun (08.05.2024)
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)