Zaplatíme za pečivo víc?
12.02.2004 | Deník Chomutovska
Ceny produktů pekařů jsou už tak prý dlouhodobě poddimenzovány, obor je ekonomicky zdevastován. Obilí je dražší od loňského podzimu zhruba o pětinu, to má za následek zdražení produkce mlýnů. Pekaři budou vyrábět z dražší mouky, logickým důsledkem by tedy mělo být, že spotřebitel pečiva sáhne při jeho nákupu do peněženky hlouběji. Zeptali jsme se několika výrobců pečiva na Chomutovsku, jak vidí nejbližší budoucnost. Bude se zdražovat? Generální ředitel Pekárny Chomutov, a. s. Václav Konvalinka byl dotazem na údajné cenové změny překvapen. "To víte víc než já, nic vám k tomu neřeknu, protože o tom nic nevím,
" řekl jen a dodal: "Možná k nějakým posunům dojde ve druhém čtvrtletí, až se hnou ceny obilí, ale spekulovat o tom teď je podle mě předčasné."
A jak jsou na tom drobní živnostníci?
"Zatím se ještě do cen nepromítlo další zdražení, které nás čeká, vodné, stočné, ceny obilí, ale až k tomu dojde, zřejmě se tomu nevyhneme. Ale nenazýval bych to zdražování, říkejme tomu úprava cen, jak to nazývali soudruzi, ti, co vládli kdysi, i ti, kteří sedí ve vládě dnes,"
zareagoval rozhořčeně Jaroslav Šváb, majitel pekařství Hroch ve Vilémově.
"To, co předvádí Špidla a spol., pro drobné živnostníky znamená každodenní boj o záchranu holého života."
Šváb nabízí srovnání. Jestli před deseti lety kupoval kilogram mouky za 3,80 Kč, kilogram cukru za 5 korun a litr nafty za 11 korun, dnes stojí stejné množství mouky 7,50, cukru 18 a nafty 22 korun. "Tehdy jsem prodával rohlík za korunu čtyřicet, dnes za korunu padesát, i když se výrobní náklady zdvojnásobily. A jestli při dalším zdražení obilí nebudu moci upravit ceny tak, abych aspoň přežil, bude to znamenat ztrátu práce pro čtrnáct našich zaměstnanců."
Podobně jako vilémovský pekař hovoří i podnikatel z Jirkova, majitel Českého pekařství Otakar Svoboda.
"Celý obor je ekonomicky zdevastován, navíc ceny obilí šly prudce nahoru. Mlynáři ho nakupují dráž, takže lze očekávat, že i mouka podraží, a k posunu cen dojde,"
říká Svoboda.
"Kdy a v jakém rozsahu, o tom se ale zatím v pekařské obci diskuze nevede. Každopádně i pokud k nějakým změnám dojde, rozhodně budou ceny našich výrobků poddimenzované, například ve srovnání s ostaními zeměmi EU. Unie má totiž snahu ceny zboží v jednotlivých zemích EU srovnávat, bohužel o platech už to neplatí."
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



