Žatecký chmel a pohořelický kapr získaly ochranu od EU
28.02.2007 | Mladá fronta Dnes
V okolí Žatce se pěstuje tradiční jemně hořký chmel s ušlechtilým aroma. Žatecký chmel získal od EU zeměpisnou ochrannou známku, chráněné označení původu. To mu pomůže lépe se na trhu odlišit a bojovat s případnými padělateli. Stejnou ochrannou známku získal i pohořelický kapr. V pondělí uplynula lhůta, během níž mohly být podány námitky proti udělení registrace. Do té doby nikdo námitku nepodal.
Komise uděluje ochranné známky "chráněné označení původu" a "chráněné zeměpisné označení". První známka, kterou dostaly pohořelický kapr i žatecký chmel je přísnější, to znamená, že všechny prvky podílející se na produktu musí pocházet z dané oblasti za použití uznávaného know-how. V druhém případě stačí, když v dané oblasti probíhá aspoň jedna důležitá fáze výroby, zpracování či přípravy výrobku.
Pohořelický kapr se chová v rybnících v okolí Znojma. Živí se především organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. Pohořelický kapr proto dorůstá pomaleji, tři až čtyři roky.
V okolí Žatce se pěstuje tradiční jemně hořký chmel s ušlechtilým aroma. Podle odborníků není žatecký chmel ve stejné kvalitě možné přesadit a pěstovat jinde, aniž by ztratil některé ze svých kvalit.
Česko si při jednáních o vstupu do EU zajistilo chráněné zeměpisné označení pro tři budějovická piva: Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var. Loni v prosinci pak komise potvrdila toto označení Štramberským uším, tedy kornoutovým perníkům ze Štramberka na Novojičínsku.
Z nových členských zemí podala Česká republika nejvíc žádostí o chráněná označení a má i nejvíc potvrzených registrací. Evropská komise rozhoduje o registrace pro další tři desítky českých potravinářských výrobků. V příštích měsících by měla rozhodnout o hořických trubičkách, karlovarském sucharu a lomnických sucharech.
Další články v kategorii Potravinářství
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



