Zdravé mléko? Podle Čechů to čerstvé
13.03.2008 | Týden
Většina Čechů si myslí, že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, kterého se v lednu a únoru 2008 zúčastnilo 1000 respondentů.
Lidé si myslí, že je trvanlivé mléko méně zdravé (86 procent), ředěné (62 procent) nebo obsahuje takzvané konzervanty (74 procent). Podle nutriční terapeutky Lucie Růžičkové je ale obsah vitamínů a minerálů v čerstvém a trvanlivém mléku téměř stejný.
Podle odborníka na technologii zpracování mléka Jiřího Weberschinkeho nejsou do mléka přidávány žádné konzervanty. "Mléko pouze vyčistíme od mikroorganismů. Jeho trvanlivost zajišťuje kartonový obal, který brání přístupu světla a vzduchu," řekl Weberschinke.
Téměř polovina Čechů se také obává, že mléko zahleňuje organismus. Podle Růžičkové sice mléko vytváří na sliznici ochranný film, ten se ale v krátké době rozkládá na živiny.
Mezi další rozšířené mýty patří názor, že mléko je tučné a obsahuje nezdravé živočišné tuky a cholesterol, případně, že je těžko stravitelné. Sklenice polotučného mléka (200 ml) přitom obsahuje asi 70 až 100 kilokalorií, což odpovídá zhruba jedné polovině jablka. Růžičková tvrdí, že mléko obsahuje pouze malé množství tuku a cholesterolu, který je ve srovnání se sýry nebo masnými výrobky zanedbatelné.
Mléko nejvíc chutná Finům
Z výzkumu rovněž vyplynulo, že 36 procent Čechů nepije pravidelně mléko, z toho 28 procent nepije mléko vůbec. V loňském roce se přitom po poklesu v předchozích třech letech v Česku zvýšila spotřeba čerstvého a trvanlivého mléka o 2,2 procenta na 377 milionu litrů, přičemž aspoň jednou ročně nakupovalo mléko 81 procent českých domácností.
Podle údajů z roku 2006 vypijí Češi ročně asi 51,5 litru mléka na osobu. S tímto výsledkem se v Evropě řadí mezi průměrné konzumenty. Nejvýše na světovém žebříčku mléčných pijanů se drží Finsko s 136,7 litru, Irsko s 136,2 litru a Británie s 104,7 litru.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



