Zdravé pečivo z naklíčených zrn
02.11.2000 | Slovo
Milovníkům zdravé kuchyně by doma neměla chybět kniha zajímavých a netradičních receptů nazvaná Tegralové pečivo. Ptáte se, co je tegral? Je to zdroj mnoha vitaminů, minerálů, aminokyselin a enzymů prospěšných lidskému organismu. Nelze ho však koupit v obchodě jako třeba mouku, musíme si ho sami vyrobit z naklíčeného obilí či jedlých semen. Naklíčená semena se rozemelou a vznikne rostlinný produkt kašovité konzistence, který nahradí mouku a je mimořádně hodnotnou potravinou. Autorka knihy Hana Opatřilová popisuje, jak se nejprve pokusila z naklíčené zrniny, kterou pojmenovala tegral, upéci bezkvasné chlebové placky. Poté následovalo sladké i slané pečivo a pokrmy z tegralu nebo tegralem obohacené. Ve své knize Opatřilová čtenářům vysvětluje, jak tegral připravovat a zpracovávat. Podstatnou část publikace tvoří recepty. Novou inspiraci nalezne hlavně ten, kdo chce žít zdravě.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



