Zdraví v nákupním košíku
17.09.2008 | tyden.cz
V projektu Zdravý košík dostanou lidé při nákupu potravin radu, jak zdravě jíst. Ve vybraných supermarketech se v září a říjnu mohou obrátit na tým odborníků, který jim bezplatně poradí, jaké zdravější varianty potravin zvolit. Projekt podpořila Všeobecná zdravotní pojišťovna.
"To, pro jaké potraviny se rozhodneme, ovlivňuje významně naše zdraví. Často však volíme a nakupujeme nevhodné potraviny, výsledkem je nadváha. S nadměrnými kilogramy má problém přes polovinu lidí v Česku - 35 procent má nadváhu a 17 procent již spadá do kategorie obézních," uvedla za organizátory projektu Marcela Kubová.
Tereza Květoňová z VZP dodala, že přispívají pojištěncům v boji s nadbytečnými kilogramy. Až 1000 korun přispějí na léčbu ve zdravotnickém zařízení, která trvala nejméně tři měsíce a má prokazatelné výsledky.
Jíst správně znamená především vyváženou stravu - někdy stačí i malé změny, jako nahradit plnotučné mléko polotučným a tlusté maso libovým. Důležité je jíst pravidelně a udělat si na jídlo čas. Spěch je na škodu, stejně jako vynechání některého jídla dne. Vhodné je pět až šest jídel denně, kratší intervaly brání vzniku vlčího hladu.
V nákupním košíku by neměly chybět nápoje. Ideální je vypít 1,5 až dva litry tekutin denně, v horkých dnech více. Vhodné jsou stolní vody, ovocné čaje, zelený čaj a ředěné džusy. Méně vhodné jsou sladké limonády, neředěné džusy, přemíra kávy a velké množství minerálek.
Důležitou složkou jídelníčku je ovoce a zelenina jako zdroj vitaminů a ochranných látek. Doporučuje se denně 500 gramů zeleniny a 250 až 300 gramů ovoce. Lépe je jíst ovoce čerstvé než kompoty, raději teplé zeleninové pokrmy než smaženou zeleninu.
Pečivo a přílohy není vhodné vynechávat, lépe je volit žitné housky a rohlíky, pečivo se semínky a jen výjimečně koláč, buchty nebo sušenky. Zdraví prospívá nízkotučné a polotučné mléko a jogurty, lidé s vyšší hladinou cholesterolu by si měli odpustit šlehačku či tučné sýry. Měli by dát přednost rostlinným tukům a oleji.
V nákupním košíku by neměly chybět ani ořechy a luštěniny, ryby, libové maso, vejce, koření a bylinky. Výjimečně v něm mohou být sladkosti. Pokud jde o alkohol, lépe je vypít denně jedno až dvě deci bílého vína, případně malé pivo, než sladké likéry. Nadměrná konzumace alkoholu škodí zdraví.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



