Zemědělci chystají petici proti velkému vybíjení krav kvůli BSE
01.12.2003 | Lidové noviny
Petici proti hromadnému vybíjení vysokého počtu skotu kvůli pouhému podezření na nemoc šílených krav (BSE) chystá Agrární komora ČR. Zemědělci chtějí dopisem oslovit příslušné komisaře EU a požádat je o změnu metodiky, která působí farmářům rozsáhlé škody.
"Zdůrazňuji, že nepožadujeme změkčení norem bezpečnosti potravin," řekl dnes v Brně prezident komory Václav Hlaváček.
Likvidaci stád, které jen v posledních dvou zjištěných případech výskytu BSE přijde za oběť přes 1100 zvířat, označil za nesmyslnou. Jen v Zemosu ve Velkých Němčicích na Břeclavsku bude tak utraceno 46 procent z celého nadějného stáda dojnic. K petici podle Hlaváčka přispělo nejen pobouření chovatelské obce, ale i negativní reakce zákazníků.Zemědělci se domnívají, že k vybíjení krav není sebemenší důvod. "Mléko je bezpečné a jeho produkci je třeba zužitkovat," prohlásil Hlaváček. Rovněž telata jsou po narození zdravá a každé je třeba zachránit pro další chov. Tuzemští chovatelé také chtějí požádat EU o finanční spoluúčast na odškodnění farmářů, jejichž stáda veterináři utratí a o grant na prověření skutečného rizika výskytu BSE u vrstevnic nakažených krav.Prezident Agrární komory je přesvědčen, že není dosud žádný vědecký důkaz o přenosu BSE takovým způsobem, jakým je nastavena likvidace takzvané kohorty podezřelých zvířat. Každá kráva by se podle něj měla bez výjimky otelit, například v izolační stáji. "Při výskytu BSE na lince v masozávodu se konfiskují celkem čtyři kusy z řady, není proto důvod k preventivním porážkám tisícovek zvířat," míní Hlaváček.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



