Zemědělci v kraji vyrábí nejméně masa v republice

Výroba masa nejen na Jablonecku, ale v celém Libereckém kraji klesá. Za první pololetí letošního roku zemědělci dokázali vyprodukovat 4108 tun masa.

Celý Liberecký kraj je společně s Karlovarským jediním z krajů v republice, kde je vůbec nejnižší výroba masa. Chovat především skot pouze na maso se totiž místním rolníkům nevyplácí.

"Místní zemědělci nejsou tradičními dodavateli masa. Pokud prasata nebo skot pro maso chovají, pak především pro vlastní potřebu nebo pro drobný prodej ze dvora," uvedl místopředseda oblastní agrární komory pro Jablonecko a Liberecko Jiří Teplý. O tom svědčí i údaje Českého statistického úřadu, ze kterých vyplývá, že podíl na celorepublikové výrobě masa mají hospodáři v Libereckém kraji pouhých 1,6 procent, z toho na výrobě telecího a hovězího masa tři procenta.

Za první pololetí se konkrétně povedlo vyprodukovat přes tisíc pět set tun hovězího a telecího masa a přes dva a půl tisíce tun vepřového. V meziročním srovnání přitom celková výroba masa v kraji stoupla o 1192 tun, což je o více než čtyřicet procent. Výrazněji v tomto srovnání vzrostla produkce hovězího a telecího než vepřového, které je stále nejoblíbenějším mezi spotřebiteli.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info