Zemědělci vyrazili do chmelnic
14.04.2004 | Mladá fronta Dnes
Teplé jarní dny zahájily čilý ruch na hanáckých chmelnicích. Zemědělci již zhruba týden dělají takzvaný jarní řez a chystají vše tak, aby v květnu mohli začít navádět rostliny.„Začínáme jarní řez, pak přijde na řadu navěšování drátků a 1. května nastoupí školy na napichování a navádění,“ řekl ekonom Zemědělského družstva Kokory Vladimír Lichnovský.Družstvo hospodaří na ploše 146 hektarů. „Je to stejná plocha jako loni, jednak není jednoduché ji rozšířit a pak taky musíme zajistit odbyt,“ vysvětlil Lichnovský s tím, že chmel družstvo dodává jedinému odběrateli, a to do Německa.
S naváděním chmele přijede kokorskému družstvu pomoci bezmála dvě stě žáků ze zemědělských učilišť v Českém Těšíně a Jablunkově.Už týden se pracuje také na sedmdesáti hektarech chmelnic Tršické zemědělské společnosti a speciální plošiny už vyjely také na chmelnice Moravské akciové společnosti v Prosenicích na Přerovsku. „Chmel řežeme i drátkujeme,“ řekl předseda představenstva prosenické společnosti Miroslav Kavan. Po spojení s družstvem v Dolním Újezdu má prosenické družstvo od letoška práci navíc, dohromady bude obhospodařovávat asi 150 hektarů chmelnic.
„S Dolním Újezdem jsme vytvořili konsorcium. Práci zatím zvládáme jen s našimi brigádníky,“ doplnil Kavan s tím, že brzy přibude dalších až sedmdesát pomocníků.Po loňské nepříznivé sezoně provázené krutým vedrem a suchem letos zemědělci doufají v lepší úrodu. „Loni byla kvalita chmele špatná, horko a nedostatek vláhy chmelu vadí,“ vysvětlil Vladimír Lichnovský z družstva v Kokorách.„Těšíme se, že letos to bude lepší,“ doplnil i Miroslav Kavan z družstva v Prosenicích, které loňská ztráta přišla na zhruba 2,5 milionu korun.Jediná Tršická zemědělská si na loňskou úrodu nestěžuje: „Byla výborná,“ řekl předseda společnosti Lubomír Vodička.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)

Tweet



