Zemědělci začali zabíjet prasata pro zaměstnance i pro lidi
16.12.2003 | Hospodářské noviny
Zemědělci na Třebíčsku kvůli současným nízkým farmářským cenám vepřového masa začili zabíjet prasata pro vlastní zaměstnance. Přímý prodej lidem ve středu zahájí zemědělské družstvo v Okříškách. Zřejmě se k němu chystají i další podniky, ale nechtějí o tom informovat sdělovací prostředky, protože mají obavy z přísnějších veterinárních kontrol. "Včera jsme zapisovali objednávky, dneska porážíme, zítra budeme prodávat," řekl František Halásek, předseda zemědělského družstva v Okříškách. Družstvo nabízí jatečně opracované půlky, kilogram za 40 korun. Podle Haláska nejméně 130 půlek pro své zaměstnance odeberou firmy, které jsou dodavateli družstva.
"Od lidí máme objednaných dalších 80 půlek. Jeden zákazník jich vezme dokonce devět, pro celé příbuzenstvo," dodal předseda. Další prasata již podnik rozdal mezi své zaměstnance jako prémii. Družstvo je spolumajitelem jatek. "Už nás kontaktovala tři družstva, která budou na jatkách po Vánocích nebo po Novém roku zabíjet pro zaměstnance a pro lidi v regionu," uzavřel.
Pro své zaměstnance zabíjejí prasata také čtyři zemědělská družstva, která vlastní jatka Sádek na Třebíčsku. Zaměstnanci farem totiž poukazují, že si je nebudou draze kupovat v masnách, když berou nízké mzdy a družstva je zpracovatelům prodávají za minilální cenu, řekl ředitel jatek Vladimír Holý.
Naopak jatky Zezula-Jadrný v Dolních Heřmanicích na Třebíčsku vyšší zájem o porážky nezaznamenaly. Podle společníka Michala Jadrného přistoupili zemědělci k přímému prodeji lidem pozdě. "Mělo to být před třemi týdny, to byl vrchol porážení," řekl. Největší zájem o vepřové půlky byl podle něj na konci listopadu a první týden v prosinci. Jatka tehdy prodávala kilogram kolem 38 korun. Nyní, kdy se farmářská cena mírně zvedla, prodávají kilogram o dvě koruny dráž.
K přímému prodeji vepřového masa lidem vyzvalo zemědělce odbytové družstvo Centroodbyt minulý týden, protože masokombináty v drtivé většině odmítly zvýšit farmářské ceny za kilogram vepřového masa na 30 korun. Podle předsedy Jana Veleby družstvo akci vyhodnotí ve čtvrtek na celorepublikové schůzce.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



