Zemědělci zvažují, zda dál pěstovat cukrovku
31.01.2007 | Denik.cz
Nejistota a obavy z dalšího poklesu cen trápí pěstitele cukrové řepy z Olomoucka. Zvažují, zda se jim vůbec další produkce cukrovky vyplatí. Někteří agropodnikatelé se kvůli nízkým výkupním cenám letos poprvé rozhodli řepu nevysévat. Obavy z toho, kolik peněz za cukrovou řepu v budoucnu dostanou, mají nyní drobní i velcí pěstitelé cukrovky. "Zrovna mám před sebou návrh smlouvy na další léta. Vůbec ale nemám chuť ji podepsat. Cukrovar bude platit málo a ještě k tomu v eurech. Zároveň ale sráží peníze za nižší cukernatost, znečištění řepy od hlíny a podobně. Srážky jsou ve smlouvě stanovené v korunách. Je to pro mě nevýhodné. Nikdo mi nezaručí, jaký kurz bude euro za pár let mít. Na cukrovce můžu prodělat hromadu peněz," popsal aktuální situaci pěstitel cukrové řepy z Olomoucka.
Pokles cen cukrovky potvrdil také ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. Zemědělci ale podle něj dostanou od Evropské unie kompenzace. Letos je na ně vyčleněno 34 milionů eur. "České ministerstvo zemědělství bohužel rozhodlo o tom, že tuzemští pěstitelé dostanou od státu jen 70 procent této sumy. Zbývajících 30 procent obdrží všichni, kdo obhospodařují půdu. Chovatel ovcí na Sněžce získá peníze za to, že Hanák dostal za kvalitní cukrovku zaplaceno málo," poznamenal Porč.
Odchod společnosti Eastern Sugar z České republiky podle něj velmi zkomplikoval jeho dodavatelům situaci. "Zemědělci zvažují, co vůbec dělat dál. Za cenu 900 korun za tunu se už řepa nevyplatí pěstovat," dodal Porč. Rozhodnutí o tom, že letos poprvé cukrovku nevysejí, už padlo například v Zemědělském družstvu v Bohuňovicích na Olomoucku.
"Dodávali jsme do cukrovarů Easter Sugar, které končí. Konkurenční firmy nám nabídly tak nízké ceny, že to pro nás bylo nepřijatelné. Na 300 hektarech budeme pěstovat zvláštní odrůdu kukuřice, která se využívá pro topení v kotelnách na biomasu. Techniku pro sklizeň řepy prodáme se ztrátou, v budoucnu bychom ale na cukrovce prodělali ještě víc," sdělil ředitel Václav Stejskal.
MAGDA VRÁNOVÁ
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



