Zhruba třetina zpracovatelů masa zřejmě skončí, míní experti
05.10.2001 | Hospodářské noviny
Kvůli harmonizaci české veterinární legislativy s právním řádem EU patrně podle odborníků ukončí činnost asi třetina českých zpracovatelů masa, především malých a středních firem, které nebudou mít na úpravy výroby peníze. V současné době se totiž připravuje novela veterinárního zákona, která by měla podle předpokladů začít platit na počátku roku 2003. Této novele se budou muset čeští zpracovatelé masa přizpůsobit.
Zástupce ředitele plzeňské Státní veterinární správy (SVS) Richard Bílý uvedl, že kontroly připravenosti zpracovatelů masa na normy EU začaly provádět pobočky SVS již před dvěma lety.
Nedávno zahájili inspektoři opětovnou prověrku, která má zjistit, jak se zpracovatelé s úkoly vyrovnávají. Většina výrobců již investuje do úprav svých podniků, uvedl Bílý. Někteří přicházejí a žádají nás o radu, aby nemuseli za dva roky technologii měnit, dodal.
Zhruba třetina výrobců požadavky novely zákona splňuje již dnes a třetina je na dobré cestě jim dostát. "Podle mých hrubých odhadů třetina výrobců bude muset ukončit kvůli novým normám činnost. Mají však ještě možnost prodloužit svoji činnost o tzv. přechodné období," řekl Bílý. Zástupci Ministerstva zemědělství nyní zjišťují počet zájemců o přechodné lhůty, aby je v předstihu mohli čeští vyjednávači v EU domluvit. "V rámci působnosti plzeňské veterinární správy již jeden výrobce ukončil činnost a odhadem zhruba pětina svoje provozovny bude muset, ať už s přechodným obdobím nebo bez něj, uzavřít," sdělil Bílý.
Jeden z malých zpracovatelů z Pošumaví, který týdně poráží 16 kusů prasat a dva kusy hovězího, pro náš list uvedl, že jeho firma, aby se udržela na trhu, bude muset investovat kvůli sladění legislativy milión korun. "Část závad jsme již odstranili, plán vypořádání dalších nedostatků musíme veterinářům odevzdat do konce roku," upřesnil. Podle něj jsou předpisy v Německu, i když je země v EU, mnohem benevolentnější.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



