Zlatá éra živností? Řezníci ji zažívali hned po revoluci, pekaři a cukráři nyní
16.11.2017 | Denik.cz
Přestože začít podnikat v tuzemsku není kvůli řadě nutných povolení a razítek zrovna nejsnadnější, Češi sen o své kavárničce, pekárně či kadeřnickém salónu nevzdávají. Naopak: nikdy v minulosti nebyli v jeho naplňování aktivnější.
„Podnikatelům se v Česku aktuálně nebývale daří. Podnikatelská aktivita dosahuje nejvyšší míry od sametové revoluce,“ říká Jan Cikler, vedoucí datového oddělení společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.
Z údajů, které jeho firma vytěžila pro Deník z veřejných rejstříků u příležitosti výročí 17. listopadu, vyplývá, že v České republice je nyní aktivních přibližně 3,7 milionu živnostem v posledních letech – loni jich začala podnikat hned tisícovka z deseti tisíc, kteří mají aktuálně živnostenské oprávnění.
Obecně měli Češi nejvyšší zájem o start podnikání v roce 1992, kdy nabyl účinnosti příslušný zákon. Během jediného roku si firmy a soukromí podnikatelé zaregistrovali 1,38 milionu živnostenských oprávnění.
„Začátek devadesátých let a s ním spojená transformace ekonomiky byly typické tím, že se do podnikání pouštěly najednou miliony lidí,“ dodává Cikler.
Vrcholu dosáhl počet aktivních živností v roce 2008, v jehož polovině došlo na základě novely živnostenského zákona ke slučování řady živností.
Autor: Aleš Vojíř, Barbora Janauerová
Další články v kategorii Potravinářství
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Bezkofeinová káva dobývá svět. Dřívější skepsi nahradil rostoucí zájem (22.04.2024)
- Potravinová banka Karlovarského kraje bude mít větší sklady, pomůže více lidem (22.04.2024)
- Dort jako aligátor, voňavé burgery. V Děčíně soutěžili mladí kuchaři i cukráři (22.04.2024)
- Třináct kilo prošlého masa. Restauraci na Znojemsku hrozí vysoká pokuta (21.04.2024)