Zlínská Masna vstává z mrtvých
16.03.2000 | Zemské noviny
Praha - V masném průmyslu České republiky soupeří o trh čtyři velké kolosy s menšími firmami. Do velké čtyřky patří Masný průmysl Krásno. Tato společnost soustředila provozy ve Valašském Meziříčí v jeden velký zpracovatelský celek a v Hodoníně vlastní společnost Slovácký masokombinát. Nyní podepsala i smlouvu o pronájmu s Masnou Zlín, která se dostala do konkursu, a tak všech jejích 220 pracovníků je ve výpovědi. Podle generálního ředitele Masného průmyslu Krásno Jana Andryse dojde k oživení tamní výroby a zpět se povolají někteří pracovníci. Ve Zlíně byly dříve v provozu jatky a masná výroba, mrazírny a zpracovávaly se tam salámy. Tyto provozy chce Andrys postupně zase oživit. Jeho dalším záměrem je zvyšovat porážku v Hodoníně, kde by se denně mělo zpracovat 120 prasat a 50 kusů skotu. Ke strategii masného průmyslu Krásno patří snaha získávat více akcionářů z řad zemědělců. "Do budoucna je naším cílem vtáhnout do zpracovatelského řetězce mezi producenty a potravináře i obchod," říká Andrys. Je to záležitost řady let, kdy by se o odbytu a prodeji zemědělské produkce měli bavit tři partneři. Pro spotřebitele by tak vznikla určitá záruka dlouhodobější stability cen. Došlo by tak i k vnitřní kontrole rozpětí obchodní marže, aby se jeden během produkce zpracování a prodeje masa neobohacoval na úkor druhého. Z krátkodobého pohledu dochází nyní ve Zlíně ke vzkříšení vařené výroby a produkce salámů se zachováním porážky. Produkce vzroste více než dvakrát na 2000 vepřů a 200 kusů hovězího dobytka týdně. Krásno jako celek sdružující čtyři zpracovatelské jednotky by tak mělo v souhrnu zvýšit výrobu o 30 procent. Strategicky je pro čtveřici firem toto propojení výhodné i z hlediska distribuce produkce.
(čtk, egi)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



