Změní budoucnost také pití piva?
31.10.2005 | Českolipský deník
Téměř každý souhlasí s názorem, že po obědě nebo večeři udělá našemu trávení dobře sklenička piva. Některá jídla a pivo k sobě přímo neodmyslitelně patří a nadto k určitým pokrmům se voda ani limonáda vůbec nehodí. Pití piva ovšem představuje problém pro řidiče. Alkohol za volant zkrátka nepatří.
Už před čtvrtstoletím se na trhu objevilo pito, jediné nealkoholické pivo. Dodnes se skalním pivařům dělá mdlo při vzpomínce na jeho pachuś. Některá dnešní nealkoholická piva už mají daleko lepší kvalitu. Využíváme toho? "Ochutnal jsem, ale přece jenom si dám raději opravdové pivo a jízdu autem prostě odložím," říká pan Vladimír z České Lípy. Dává k dobrému historku z jednoho pivovaru. Tamní vedení předložilo skupině pivařů - veteránů z řad veřejnosti nejkvalitnější vícestupňové speciální exportní pivo a požádalo o zhodnocení, ovšem se lstivým dodatkem, že se jedná o experimentální nealkoholické pivo pro řidiče. Všichni přítomní pivaři se náramně rychle shodli na tom, že je to jen břečka, kterou už nikdy nevezmou do úst. Vida - trpíme omyly a předsudky i co piva se týká.
Současní degustátoři, mezi nimiž jsou i sládkové z pivovarů, hodnotí většinu dnešních nealkoholických piv dobře, až na pár výjimek. Jde hlavně o to, že oproti někdejšímu pitu mají velmi slabé cizí vůně a chutě. Mají dokonce i slušný říz, to znamená, že po napití pocítíte osvěžující účinek, který vás podněcuje k dalšímu napití. Jedna věc je ovšem nabídka a druhá poptávka. Nealkoholická piva představují zatím pouhé jedno procento z celkového prodeje. Výrobci ale předpokládají, že zájem o tato piva poroste. Příkladně hostinští zpravidla vždy mají po ruce lahvové nealkoholické pivo, aby je nezaskočila objednávka zákazníka. Důležité také je, že na nealkoholická piva se láskyplně dívají lékaři. Bez váhání je doporučují řidičům a lidem pracujícím v horkých provozech i obsluhující stroje a varují před limonádami, kterými do sebe člověk vpravuje pouze prázdné kalorie a chemikálie. Pivo bez alkoholu může mít budoucnost.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



