Změny klimatu zasáhnou pivaře, varuje klimatolog
10.04.2008 | Aktuálně.cz
O důsledcích změn klimatu bylo napsáno již mnohé. Novozélandský vědec teď ale přišel se zprávou, která tu ještě nebyla: kvůli globálnímu oteplování budou muset pivaři sáhnout hlouběji do peněženky.
Tvrdí to alespoň Jim Salinger z novozélandského Národního institutu pro vodu a atmosférický výzkum.
Důvod? Vzrůstající teploty mají negativní dopad na výnosy ječmene, a právě slad z této obiloviny je nejdůležitější ingrediencí při vaření piva.
"Buď budou hospody bez piva, nebo bude pivo dražší," předpovídá Salinger citovaný agenturou AP. První citelný propad ve výnosech ječmene podle něj ale hrozí až za třicet let.
Pivovarnictví se tak bude muset přeorientovat na odolnější formy ječmene, případně se spolehnout na dražší import z chladnějších oblastí, zejména z východní Číny.
Podle ředitelky pivovarnického koncernu Lion Nathan´s Liz Readové ale již slad i cukr v důsledku změn klimatu podražily.
Austrálie ročně vyprodukuje 6,6 milionů tun ječmene, tedy třikrát více než Česko.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



