Zmrzlinářům při porušení norem hrozí pokuta
11.08.2008 | Denik.cz
Prodavači zmrzlin si v těchto dnech mnou ruce. Horké počasí láká mnoho lidí k osvěžení v podobě oblíbené pochoutky nejrůznějších barev a příchutí.
„Jak teď byla vedra, tak si lidé dávali nejvíc zmrzlinu a poháry, ale také ledovou kávu,“ podotkla číšnice z Mercury centra. O to, aby si lidé mohli pochutnat na zmrzlině bez obav a po jejím požití neměli zdravotní problémy, se starají pracovníci hygieny výživy krajské hygienické stanice.
V průběhu letních měsíců kontrolují zmrzlinové a jiné stánky velmi často. „Obsahem kontrol je správný způsob prodeje a skladování potravin a dodržování hygieny,“ popsal František Kotrba z krajské hygienické stanice. Časté problémy Podle Kotrby jsou nejčastějšími nešvary u zmrzlinářů nepoužívání ubrousků nebo hygienických rukavic, kdy hrozí kontaminace dotykem ruky.
Dalším problémem je špatné skladování kornoutků. Ty se nesmějí povalovat na zemi u prodavačových nohou, ale musejí být v obalu. Prodejci také musejí mít k dispozici funkční zařízení na mytí rukou. „Stalo se nám to, že stánkařka měla stánek vybavený zařízením, ale bez přívodu vody a velice se hněvala, když pak byla ohodnocena blokovou pokutou,“ vzpomenul František Kotrba.
Pokud prodavači nedodržují hygienická pravidla, hrozí jim přitom pokuta podle zákona o přestupcích do výše pěti tisíc korun. Stánky i cukrárny Pracovníci se zaměřují nejen na stánky, ale také na cukrárny a restaurace, kde se podávají zmrzlinové poháry. Právě tam je největším problémem nevhodné skladování zmrzliny, kterou většinou restaurace nevyrábějí, ale nakupují.
Zmrzlina nesmí být nikdy skladována s jinými potravinami–například masem. Milovníci mražené dobroty ale mohou být klidní. Kontroly totiž potvrzují, že výroba a uchovávání hotového produktu jsou dostatečně bezpečné. Pokud kontroly našly u provozovatelů nějaké nedostatky, pak to byl například chybějící teploměr, nepoužití hygienických rukavic či ubrousku nebo neoznačení zásobníku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



