Zmrzliny a saláty obstály při kontrolách kvality
30.06.2003 | Denik.cz
"Ve vzorcích zmrzlin, které jsme namátkově odebírali při prodeji, jsme nenašli nic, čeho by se ze zdravotních důvodů musel spotřebitel bát," řekl Zdeněk Švec, vedoucí kontrolního oddělení Státní zemědělské a potravinářské inspekce Praha.
U středně velkých výrobců zmrzlin v minulosti sehrály svou roli opakované kontroly inspektorů a dost velké pokuty. "Cílem kontrol kvality zmrzlin byl hlavně mrazírenský řetězec a jeho dodržení," uvedl Jaroslav Pukl, ředitel firmy Nanuk. "Z linky musí jít nanuky hned do mrazírenských tunelů a zmrazené zboží do mrazírenských vozů. Odtud se přemístí do mrazáků prodejen, takže by neměly rozmrznout," dodal Pukl.
Odborníci však varují před konzumací výrobků, které rozmrzly, třeba při výpadku elektrické energie a potom následně znovu zmrzly. Poznají se tak, že jsou na nich ledové krystalky a jsou zdeformované. Takové výrobky mohou být kontaminovány třeba salmonelou, které se při rozmrznutí rychle množí. "A mohou následovat závažné střevní problémy," řekl internista Jindřich Bém z Brna.
Zemědělská a potravinářská inspekce má na starosti i kvalitu majonézových salátů, které ve vedrech mohou být rovněž zdrojem salmonel. Saláty v kelímcích mají v sobě konzervační činidlo vytvářející kyselé prostředí, které salmonelám nesvědčí. U kelímků s vakuovým balením nebezpečí prakticky nehrozí, horší je to u malých krámků s volným prodejem majonézových salátů. Neměly by se v horku volně převážet a skladovat i několik dnů v lednici. Podle inspektorů zatím nedošlo k přestupkům. "Nepamatuji se na nějaký letošní křiklavější případ při kontrole majonézových salátů," řekl Švec.
Nebezpečí mohou skrývat špatně chladírensky ošetřená mletá masa. "Velkým kontrolám podrobili veterináři ve vedrech nejrizikovější druhy živočišných produktů, mezi něž mleté maso patří. Podle vyjádření veterinářů bylo v několika případech chybné značení balíčků, ale žádné závady vedoucí k poškození zdraví se nezjistily," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



