Značení hovězího zatím provází nedostatky
04.10.2001 | ÚZPI
Značení hovězího podle nové vyhlášky MZe zatím provází nedostatky
Značení hovězího masa na pultech zatím v některých případech neodpovídá nové vyhlášce ministerstva zemědělství, která dnes nabyla účinnosti. Zákazník podle ní musí být informován o věkové kategorii a registračním čísle zvířete, číslech schválení jatek a bourárny. Značení má dále obsahovat datum porážky, evidenční číslo posledního chovu a u kusu testovaného na tzv. nemoc šílených krav (BSE) číslo laboratoře. Mluvčí společnosti Ahold Arne Kejdana sdělil, že nynější situaci lze charakterizovat jako přechodnou, protože někde dodavatelé požadované údaje zajistili, jinde na to zapomněli. "Celá situace by se ale měla rychle ustálit a maso prodávané v našich prodejnách bude tedy mít požadované označení," prohlásil. Ahold má podle něj dohodu se všemi partnery, kteří ho zásobují, že budou dodávat maso již opatřené etiketami se stanovenými údaji. Do prodejen Hypernova zatím přichází sady etiket společně s nebaleným masem a řezníci je musí nalepit. U dodávek baleného masa pro menší Hypernovy a Alberty jsou již etikety nalepeny, doplnil. Manažerka komunikace Delvity Karin Petrikovitsová řekla, že veškeré maso porcované a balené ve vlastních provozovnách je označeno požadovaným způsobem. Údaje mohou výjimečně chybět u hovězího baleného dodavatelem, kde například dodávka z doby před platností vyhlášky ještě není vyprodána, dodala. Podle manažera pro vnější vztahy společnosti Makro Miroslava Kajňáka plní dodavatelé firmy, kterých je v případě hovězího pět, maximálně šest, požadavky vyhlášky. Jisté potíže to podle něj způsobilo menším partnerům, ale v obchodech je maso značeno předepsaným způsobem. Na kontrolu plnění nové úpravy se zaměří Státní veterinární správa (SVS). Jak dnes uvedl ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský, inspektoři dostali pokyn, aby zpočátku ukládali sankce na nejnižší možné úrovni.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



