Značení piva se možná změní, z ležáků budou "plná piva"
11.01.2016 | FinančníNoviny.cz
Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení "plná piva" a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva. Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky. Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července.
V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl ČTK mluvčí resortu Hynek Jordán. "Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze," uvedl Jordán.
Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. "Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme," řekl svazový prezident ČTK.
Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.
Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.
Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.
V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



