Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků

Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy. V 15. ročníku posuzovala porota v kraji stejně jako loni 93 výrobků, farmářů a potravinářských firem bylo ale 29, o čtyři méně než loni. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.

"Letošní ročník byl výjimečný mimořádným zájmem o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje – téměř třetina výrobků spadala právě do této kategorie. Také mě velice potěšilo vysoké procento žadatelů, kteří se soutěže zúčastnili poprvé. To je důležitý aspekt poukazující na stále rostoucí význam značky Regionální potravina u poctivých výrobců, kteří nabízejí to nejlepší z našeho kraje," doplnil koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.

Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá játrový sýr vyrobený studenty Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, sušené maso Prase na citronech od Marka Pirocha, tučný tvaroh z mlékárny v Jeřmanicích, Lučinka BIO přírodní od Ladislava Stehlíka, pšeničnožitný chleba od Home Bakery, Hamrovský dortík z Hamrovské řemeslné pekárny, Hruškovice z Raspenava Distillery, Český česnek z Podkrkonoší a také Med od Čertovy zdi ze Smržova.

Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení na Dni regionálních potravin Libereckého kraje ve čtvrtek 19. září v Liberci. V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, regionální agrární rada organizuje také soutěž o Výrobek roku Libereckého kraje, která se letos uskutečnila podvacáté. Porota posuzovala 123 produktů od 35 výrobců. Předání ocenění se uskuteční na Krajských dožínkách 31. srpna ve Frýdlantu.

Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2024 těmto výrobkům:

Kategorie

Výrobek

Výrobce

Masné výrobky tepelně opracované

Učňovský játrový sýr

Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Prase na citronech

Marek Piroch, MASS.NA

Sýry včetně tvarohu

Tvaroh tučný

Mléko Jeřmanice

Mléčné výrobky ostatní

Lučinka BIO přírodní

Ladislav Stehlík, Ekofarma Stehlík

Pekařské výrobky včetně těstovin

Pšeničnožitný chléb Liberečák

Home Bakery

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Hamrovský dortík

Lukáš Mašek, Hamrovská řemeslná pekárna

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Hruškovice

Raspenava Distillery

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Český česnek z Podkrkonoší

Jan Hradecký a Alena Mihulková

Ostatní

Med od Čertovy zdi - Květový

Tomáš Moravec, Včelí farma Smržov

Zdroj: SZIF

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info