Znalci: pivo z Jižní Afriky je docela dobré
08.10.1999 | Lidové noviny
LN 8.10.1999
Znalci: pivo z Jižní Afriky je docela dobré
Se vstupem South African Breweries Plc do ceských pivovarnických gigantu Prazdroj a Radegast vyvstane nejednomu milovníku piva na mysli otázka: Jak se zmení kvalita a chut, a bude pivo vubec ješte ceské? Nebudeme náhodou pít nejaké certovské míchaniny?
Slovenský Šariš zmenil chut k lepšímu
Odborníci se shodují, že nový majitel radikálne menit technologie a receptury nebude. Jak uvedl Karel Witz z Meštanského pivovaru v Policce, podle jeho informací jihoafrická spolecnost do charakteru a technologií svých zahranicních pivovaru nevstupuje. Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného pivovaru, dodává: "Menit charakter ceského piva by byla cirá hloupost. Rozhodne v prvopocátku. Nelze však vyloucit, že pozdeji možná mírne upraví technologii." Zkušenosti s novým majitelem již má Prešovský pivovar na východe Slovenska. Jihoafrický vlastník ponechal tradicní výrobu, pozmenil pouze mírne technologii, címž dosáhl vyšší kvality a lepší chuti vyrábeného piva Šariš. Kdo z ceských pivaru nekdy predtím znacku Šariš ochutnal, jiste tento krok uvítal. Ješte pred založením South African Breweries Plc v roce 1895 pili místní zlatokopové smes, jejíž vzhled musel vypadat prazvláštne a chut byla prapodivná. Oním oblíbeným nápojem byl alkoholový destilát z brambor, rádne okorenený štávou z tabáku a priostrený dávkou pepre. Teprve na pocátku století si zacali zvykat na pivo klasické chuti. V soucasné dobe je v Jihoafrické republice k dostání nekolik druhu piv nejen této spolecnosti. Jak se všichni dotázaní, kterí meli tu cest jihoafrické pivo ochutnat, shodli, všechna piva, od svetlého pres polotmavé až po tmavé ležáky chutnají dobre. Piva nejsou príliš výrazná a po jejich polknutí nezustane na jazyku témer žádná chut. Vetšina piv je mírne nahorklá. Silnejší se pak dají prirovnat k ceskému Gambrinusu. Ceští pivari se tedy exotických zvláštností rozhodne obávat nemusí.
Vlastimil Rádl
Další články v kategorii Potravinářství
- Farma Bezdínek na Karvinsku vybudovala skleník pro rajčata a energocentrum (31.05.2024)
- Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku (31.05.2024)
- Varování pro spotřebitele: salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí (31.05.2024)
- Pomerančový džus je rekordně drahý, zkoušejí se mandarinky (30.05.2024)
- Nové silo na 50.000 tun v cukrovaru v Dobrovici uskladní už letos vyrobený cukr (30.05.2024)
- Pivovarnictví není v krizi, je v dobré kondici, míní prezident svazu minipivovarů (30.05.2024)
- Svaz: Spotřeba mléka loni klesla o zhruba tři kilogramy na 255 kg na osobu ročně (30.05.2024)
- Mlékárna Klatovy je čtvrtým největším výrobcem mozzarelly v Evropě (29.05.2024)
- Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu (29.05.2024)
- Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí (29.05.2024)