Znojmo se pokusí se Znovínem o zápis vinice Šobes do UNESCO
31.01.2020 | Potravinářská komora
Znojmo se pokusí společně se Znovínem Znojmo o zápis vinice Šobes na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Podle ředitele Znovínu Pavla Vajčnera mají významné vinařské státy zapsanou jednu či dvě oblasti a Česko by si to zasloužilo podle něj také, uvedl v tiskové zprávě. Starosta Znojma Jan Grois (ČSSD) si od případného zápisu slibuje větší zájem návštěvníků nejen o vinici, ale i o celé Znojemsko. Vinice patří k nejstarším v Evropě a založili ji patrně již římští legionáři. Je přístupná z vesnic Podmolí a Hnanice a leží na jižním svahu na ostrohu nad Dyjí. Je dobře chráněná před větry ze severozápadu a severovýchodu. Mikroklima se podle odborníků podobá tomu, jaké mají vína v údolí Rýna či Rhôny. Daří se tu Ryzlinkům, všem druhům Rulandského, také Pálavě či Sauvignonu. Vinice je přístupná od června do konce září a vína zde lze i koštovat.
Aby mohla být vinice na seznamu UNESCO zapsaná, nechá město zpracovat studii. "Jsme na začátku procesu. Doteď jsme sbírali podklady a provedli archeologický průzkum, jehož závěry radnici poskytneme, aby mohly sloužit jako podklad pro zpracovávanou studii," uvedl Vajčner. Podle něj by zápis pomohl i exportu vín z Česka a svět by dostal signál, že vinařství na Moravě i v Čechách má dlouhou tradici.
Studie má být hotová koncem roku a vypracuje ji Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzitě v Brně. Už v minulosti se na výzkumech vinice podílel. Zanalyzuje detailně celou lokalitu, zmapuje její historii, klimatické podmínky a jejich specifika a podmínky reliéfu vinic.
Studie bude podkladovým materiálem pro následné zhodnocení potenciálu Šobesu pro zápis do indikativního seznamu ministerstva kultury a následně na seznam UNESCO prostřednictvím srovnání s jinými vinařskými lokalitami v UNESCO, jakými jsou například Wachau v Rakousku a Tokaj v Maďarsku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



