Zora bude silnou konkurencí pro evropské čokoládovny
14.07.2003 | Olomoucký den
Olomoucký závod Zora se v nejbližších letech stane jediným provozem nadnárodní potravinářské společnosti Nestlé na území České republiky, kde se budou vyrábět finální čokoládové výrobky. Nestlé buduje v Olomouci nový, supermoderní provoz, a již nyní se tam stěhují výrobní linky ze závodu Orion Praha. " Zora se tak do roku 2004 stane v rámci Nestlé v České republice jediným mezinárodně konkurenceschopným producentem čokoládových výrobků," upozornil mluvčí společnosti Nestlé Martin Walter. " Špičkový olomoucký provoz by měl především lépe čelit konkurenčním tlakům v rámci rozšířené Evropské unie," podotkl. Jak Walter zdůraznil, nejsilnější čokoládová značka v tuzemsku, Orion, zůstane i nadále zachována. Přestože potravinářský koncern plánuje v Olomouci zdvojnásobit výrobní kapacitu, nová pracovní místa v Zoře nevzniknou. " Produkci chceme zvýšit efektivnějším využitím výrobních linek. Projekt také počítá s maximální vytížeností stávajícího počtu zaměstnanců," objasnil Walter. Jak ale upozornil, závod Zora je v regionu tradičním odběratelem cukru, sušeného mléka a obalových materiálů. V areálu Zory nyní podle Walterových informací probíhají rozsáhlé technické a stavební úpravy nezbytné k tomu, aby závod postupně absorboval nové linky. Ty sem byly převezeny nejen z pražského Orionu, ale také ze závodu Maryša v Rohatci a jedné z maďarských filiálek Nestlé ve městě Szerencs. Olomoucký provoz tak bude produkovat mimo jiné i čokoládové tyčinky Margot a Deli. Jak Walter připomenul, významnou součástí výroby Zory bude i nadále také produkce velikonočních a vánočních cukrovinek. Veškerý nečokoládový sortiment Nestlé v ČR, jako jsou Hašlerky nebo Bon pari, bude v budoucnosti vyrábět výhradně holešovský závod Sfinx. Na Hodonínsku zcela zanikne podnik Maryša, který zaměstnával 800 lidí. K propouštění dojde také v pražském Orionu. Ten se soustředí pouze na zpracování kakaových bobů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



