Zpracování masných výrobků

V Evropě je tradičně maso důležitou součástí stravování, v některých zemích EU představuje více než 25 - 30 % výdajů za potraviny. SRN je dominantním trhem pro zpracování masa se spotřebou 31 kg/hlavu/rok. Podobná úroveň spotřeby je také u těchto nejbližších sousedů: Rakouska, Polska, České republiky a Slovenska (mezi 25 - 30 kg/hlavu/rok).

Druhou oblast zahrnují státy Skandinávie, Belgie, Francie, Španělsko a Itálie se spotřebou 18 - 22 kg/hlavu. Velká Británie, Nizozemí, Švýcarsko a Rusko mají spotřebu okolo 10 - 15 kg/hlavu. Portugalsko, Řecko, Maďarsko a Ukrajina zůstávají pozadu se spotřebou méně než 10 kg/hlavu.

Tradiční speciality

Pět zemí (SRN, Francie, Itálie, Španělsko, Velká Británie), které jsou hlavním dodavatelem pro přibližně 80 % zemí EU, odhaduje poptávku masných výrobků na 7,7 mil. t. Trh odráží tradiční zvyklosti jídla, které jsou charakteristické pro každou oblast: salámy jsou hlavní složkou německého odbytu (70 %), zatímco v oblastech Středozemí převládá s 50% podílem sušená šunka ve Španělsku a vařená šunka v Itálii. Francouzský trh je zaměřen na salámy a šunku (každý s asi 30 % produkce). Slanina převládá ve Velké Británii a dosahuje 60 % odbytu.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info