Zpracování masných výrobků
10.10.2001 | ÚZPI
V Evropě je tradičně maso důležitou součástí stravování, v některých zemích EU představuje více než 25 - 30 % výdajů za potraviny. SRN je dominantním trhem pro zpracování masa se spotřebou 31 kg/hlavu/rok. Podobná úroveň spotřeby je také u těchto nejbližších sousedů: Rakouska, Polska, České republiky a Slovenska (mezi 25 - 30 kg/hlavu/rok).
Druhou oblast zahrnují státy Skandinávie, Belgie, Francie, Španělsko a Itálie se spotřebou 18 - 22 kg/hlavu. Velká Británie, Nizozemí, Švýcarsko a Rusko mají spotřebu okolo 10 - 15 kg/hlavu. Portugalsko, Řecko, Maďarsko a Ukrajina zůstávají pozadu se spotřebou méně než 10 kg/hlavu.
Tradiční speciality
Pět zemí (SRN, Francie, Itálie, Španělsko, Velká Británie), které jsou hlavním dodavatelem pro přibližně 80 % zemí EU, odhaduje poptávku masných výrobků na 7,7 mil. t. Trh odráží tradiční zvyklosti jídla, které jsou charakteristické pro každou oblast: salámy jsou hlavní složkou německého odbytu (70 %), zatímco v oblastech Středozemí převládá s 50% podílem sušená šunka ve Španělsku a vařená šunka v Itálii. Francouzský trh je zaměřen na salámy a šunku (každý s asi 30 % produkce). Slanina převládá ve Velké Británii a dosahuje 60 % odbytu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



