Zvěřina nabízená do restaurací smí být stahována a bourána pouze pod veterinárním dozorem
21.11.2008 | vetweb.cz
Novela veterinárního zákona
Prověřenou ulovenou volně žijící zvěř – zvěřinu – lze nabídnout konečnému spotřebiteli pro využití v jeho domácnosti v kůži nebo peří, přičemž je tak možné učinit i v místní maloobchodní prodejně, která zásobuje přímo konečného spotřebitele a je na území kraje, kde byla zvěř ulovena. A jen bez kůže a peří, tj. rozbouraná, se smí uvádět do tržní sítě, a jedině tak smí být nabízena i do stravovacích zařízení. Zvěřina nabízená do restaurací smí být stahována a bourána jedině pod veterinárním dozorem, musí být posouzena jako poživatelná a musí tak být označena (ovál s číslem subjektu, zkratka státu a zkratka ES, jedná-li se o podnik na území Evropského společenství). Seznam subjektů schválených k této činnosti lze nalézt na stránkách Státní veterinární správy www.svscr.cz.
Toto vše vyplývá jednak novely veterinárního zákona č. 182/2008 Sb., jednak z evropských předpisů obsažených v tzv. „hygienickém balíčku“, jde o nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002, č. 852/2004, č. 853/2004 a č. 854/2004.
Systém veterinární prohlídky pak může proběhnout následujícím způsobem. A to posoudí-li zvěřinu bezprostředně po lovu schválená proškolená osoba, že nejeví žádné známky změn, které by mohly znamenat ohrožení konzumenta, a pak nemusí být kus předložen úřednímu veterinárnímu lékaři, a takováto zvěřina může být i nabídnuta konečnému spotřebiteli. O tomto vyšetření proškolená osoba vydá prohlášení např. formou razítka na lístku o původu zvěře, s uvedením data vyšetření a jeho výsledku.
A pokud takovéto prohlášení není u zvěře přiloženo, je nutné, aby byl k úřední veterinární prohlídce předložen kus s hlavou a orgány se zajištěním jednoznačné identifikace kusu a přiložených orgánů.
Zacházení se zvěřinou, jak je kontrolována a uváděna jak do místní maloobchodní prodejny i do tržní sítě obecně, to kontrolují orgány státního veterinárního dozoru, tj. konkrétně inspektoři místně příslušných krajských veterinárních správ.Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



