Zvýšené riziko diabetu v souvislosti s pesticidy
30.06.2008 | ÚZPI
Podle studie Státního institutu pro vliv prostředí na zdraví (National Institute of Environmental Health Sciences) a Státního institutu pro rakovinu (National Cancer Institute) v USA se při sledování organochlorových pesticidů projevilo zvýšené riziko vzniku diabetu, a to nezávisle na dalších faktorech jako je věk, indexu tělesné hmotnosti (BMI). Zdá se tedy, že manipulace s pesticidy je vedle obezity, nedostatku pohybu a rodinných dispozic dalším zásadním faktorem vzniku diabetu.
V prospektivní studii byl zkoumán vliv povolených pesticidů na 31 787 proškolených osob zacházejících s pesticidy. Osoby na nichž byly zkoušeny organochlorové pesticidy aldrin, chlordan a heptachlor, organofosfáty dichlorvos a trichlorfon a herbicidy alachlor a cyanazin vykazovaly zvýšené riziko diabetu, a to se navíc zvyšovalo se stoupající dobou expozice. Např. při aplikaci aldrinu, chlordanu a heptachloru po dobu více než 100 dnů zvýšilo riziko vzniku onemocnění o 51 %, 63 % resp. 94 %.
Vysvětlení může spočívat v tom, že organochlorové látky mění-porušují metabolismus tuků a glukózy.
Studie bude pokračovat. Podle výzkumníků se může negativní účinek projevovat i na ostatní populaci. Aldrin chlordan a heptachlor se sice již nepoužívají, ale vzhledem ke značné perzistenci se mohou vyskytnout v potravinách.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



