Zvýšení daně předčasně zavírá pálenice
03.02.2004 | Právo
Zatímco na sklonku loňského roku nevěděli pracovníci pěstitelských pálenic, kam dříve skočit, nyní se většinou nudí. "Za vše může lednové zvýšení spotřební daně o 38 korun za litr stoprocentního alkoholu. Lidé s přeměnou kvasů na pálenku pospíchali, teď už jen paběrkujeme," povzdychl si Břetislav Piterák z pálenice ve Veřovicích na Novojičínsku. Kvůli vládnímu nařízení museli cenu zvednout ze 162 korun na dvě stokoruny za litr. "Není proto divu, že v prosinci jsme pálili od rána do pozdní noci včetně víkendů. V současnosti teče kořalka tak maximálně třikrát týdně po pár hodinách. To ještě nepamatuji," dodal Piterák.
V některých výrobnách slivovice, calvadosu a dalších vysokoprocentních destilátů dokonce kvůli nezájmu zavedli příjem zakázek záznamníkem. Například ve Štramberku záznamové zařízení sdělí, že kvůli malému počtu přihlášek není pálenice v provozu, ale pokud chcete vypálit kvas, nahlaste termín a pracovníci se brzy ozvou. "Jablka jsem vypálil už v prosinci. I když kvas nebyl úplně zralý, nemeškal jsem ani den. Calvados je i tak dobrý a já ušetřil několik stovek," vysvětlil Václav Pavelka z Nového Jičína, který pálil v nedalekém Starém Jičíně.
Provozovatelé navíc upozorňují, že se do kursu opět dostanou nelegální pálenice, které jsou v provozu v mnoha obcích. "Je to veřejným tajemstvím, ale čekáme, že lidé dají černému pálení často přednost, i když nevyrobí tak kvalitní destilát," dodal Piterák. Na podnikatele číhá další nebezpečí - zvýšení daně z přidané hodnoty z alkoholu z pěti na devatenáct procent.
"To by nás asi už položilo. Přitom vláda si tím nepolepší, protože přicházíme o kšefty a státu odvedeme méně," dodal Piterák s tím, že zatímco loni končili sezónu na začátku května, letos zavřou už v březnu. Provozovatelé pálenic proto doufají, že se lidé s kvasy vrátí alespoň na podzim.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



