Zvýšení trvanlivosti a krmné hodnoty výpalků z lihovarů
31.05.2001 | ÚZPI
Zvýšení trvanlivosti a krmné hodnoty výpalků ze zemědělských lihovarů
Výpalky ze zemědělských lihovarů, zvláště obilných, jsou cenné a hodnotné krmivo pro dobytek. Mají však nevýhodu, že jsou příliš řídké a hlavně že se nedají skladovat, snadno podléhají plísním a bakteriím, zvláště máselnému kvašení.
Autoři z pracoviště IBPRS z Bydhoště navrhli způsob, jak prodloužit skladovatelnost výpalků minimálně na 6 měsíců, aniž by ztratily na hodnotě a vyzkoušeli jej v poloprovozním měřítku v zemědělském lihovaru Silno v bydhošťském kraji. Výpalky se zakvašovaly v betonových nádržích o objemu cca 1 m3. Zákvas byl složen z 64 až 76 % žitných výpalků o teplotě 70°C, 17 až 30 % melasy husté (52 % sacharózy) a 6 až 7 % slámy tritikale (pšenice, žito). Sláma se používá v poměru 1:11 (1 kg slámy na 11 kg výpalků). Zakváší se preparátem Laktomix, tj. kulturou bakterií mléčného kvašení, kterou dodal IBPRS. Pro zdárný průběh mléčného kvašení bylo nutno pečlivě zabránit přístupu vzduchu podobným způsobem jako při kvašení kyselého zelí. Kvasilo se ve čtyřech betonových kádích. Vzorky zákvasu se odebíraly a vyhodnocovaly po měsíci. Laktomix byl přidán do dvou kádí, ale i kádě bez Laktomixu kvasily dobře. Výsledky vyhovovaly po stránce organoleptické, chemické a také při posouzení krmné hodnoty podle platných norem. Kyselina máselná se nevytvořila. Ani při 6 měsíčním skladování nevznikly ztráty krmné hodnoty vyšší než 8 resp. 12 %.
Przemysl ferment. i owocowo warz. 2000, č. 9, s. 37-40
Další články v kategorii Potravinářství
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Nejvíce medu se loni do EU dovezlo z Číny a z Ukrajiny, uvedl Eurostat (21.05.2024)
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)
- Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají (20.05.2024)
- Střízlivý přípitek. Svou cestu si razí nealkoholické varianty šumivých vín (20.05.2024)
- Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)