Zvýšení trvanlivosti a krmné hodnoty výpalků z lihovarů
31.05.2001 | ÚZPI
Zvýšení trvanlivosti a krmné hodnoty výpalků ze zemědělských lihovarů
Výpalky ze zemědělských lihovarů, zvláště obilných, jsou cenné a hodnotné krmivo pro dobytek. Mají však nevýhodu, že jsou příliš řídké a hlavně že se nedají skladovat, snadno podléhají plísním a bakteriím, zvláště máselnému kvašení.
Autoři z pracoviště IBPRS z Bydhoště navrhli způsob, jak prodloužit skladovatelnost výpalků minimálně na 6 měsíců, aniž by ztratily na hodnotě a vyzkoušeli jej v poloprovozním měřítku v zemědělském lihovaru Silno v bydhošťském kraji. Výpalky se zakvašovaly v betonových nádržích o objemu cca 1 m3. Zákvas byl složen z 64 až 76 % žitných výpalků o teplotě 70°C, 17 až 30 % melasy husté (52 % sacharózy) a 6 až 7 % slámy tritikale (pšenice, žito). Sláma se používá v poměru 1:11 (1 kg slámy na 11 kg výpalků). Zakváší se preparátem Laktomix, tj. kulturou bakterií mléčného kvašení, kterou dodal IBPRS. Pro zdárný průběh mléčného kvašení bylo nutno pečlivě zabránit přístupu vzduchu podobným způsobem jako při kvašení kyselého zelí. Kvasilo se ve čtyřech betonových kádích. Vzorky zákvasu se odebíraly a vyhodnocovaly po měsíci. Laktomix byl přidán do dvou kádí, ale i kádě bez Laktomixu kvasily dobře. Výsledky vyhovovaly po stránce organoleptické, chemické a také při posouzení krmné hodnoty podle platných norem. Kyselina máselná se nevytvořila. Ani při 6 měsíčním skladování nevznikly ztráty krmné hodnoty vyšší než 8 resp. 12 %.
Przemysl ferment. i owocowo warz. 2000, č. 9, s. 37-40
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



