Chov skotu se stal pro farmáře nerentabilní
30.01.2001 | Slovo
Strach z nemoci šílených krav snížil zájem o hovězí natolik, že na jatkách za býka zaplatí méně, než stojí jeho výkrm. Chov skotu se pro farmáře stal nerentabilní. Problémy mají i zpracovatelé na jatkách i obchodníci v masnách. Velkým odběratelem hovězího masa bývaly školní jídelny. V mnoha z nich nyní nabízejí žákům více vepřového a drůbežího masa. Nejvíce tíží menší zájem spotřebitelů o hovězí maso zemědělce, kteří se specializovali na chov skotu.
Jednatelka školní jídelny Jostra v Berouně Věra Otevřelová řekla: "Denně si mohou žáci vybrat ze tří jídel. Z patnácti obědů za týden jsme měli hovězí maso třikrát. Přestože žádné úřední omezení nemáme, připravujeme týdně jen jedno jídlo s hovězím masem," Obchodníci v masnách rovněž prodávají méně hovězího masa. "I když jsme hovězí maso zlevnili, prodáme jej proti dřívějšku poloviční množství. Od domácích chovatelů skotu, kteří drahou masokostní moučkou nikdy nekrmili, se neobávám, že by z jejich produkce hovězího hrozilo nebezpečí nákazy nemocí šílených krav. Poznám, zda je maso z čerstvé porážky a u něj jsem si jist, že nebezpečí nemoci šílených krav nehrozí. Jistotu nemám u masných výrobků, do nichž se může zpracovávat zmražené hovězí maso z dovozu," uvedl Tomáš Poloczek, vedoucí prodejny s masem v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku.
Přestože někteří prodejci hovězí maso zlevnili, prodávají jej přesto méně.
"Zlevnili o osm až deset procent a prodáváme proti dřívějšku přibližně polovinu. O to méně odebíráme od tuzemských dodavatelů. Pokud i oni půjdou s cenou hovězího dolů, tak rovněž zlevníme hovězí v obchodě," sdělila Dana Kulhánková, spolumajitelka řeznictví na pěší zóně T. G. Masaryka v Kladně.
Menší zájem obchodníků o hovězí pociťují i zpracovatelé masa na jatkách. "Vloni jsme poráželi šedesát až sedmdesát kusů skotu měsíčně, nyní tak do dvaceti. Zato stoupl zájem o vepřové maso, které je rovněž pod přísným dohledem veterináře, jenž kontroluje nezávadnost masa," řekl Zdeněk Stárek, majitel jatek v Čelechovicích na Kladensku.
Nejvíce tíží menší zájem spotřebitelů o hovězí maso zemědělce, kteří se specializovali na chov skotu. "Máme šest set dojnic a výkrm mléčných telat do dvou set kilogramů. O jejich šťavnaté biftekové maso mají zájem Italové. Vědí, že pro chovatele skotu v Česku i v minulosti byla masokostní moučka drahá a pro výživu skotu nevhodná. Specializace na chov skotu je pro každého zemědělce běh na dlouhé trati, trvá nejméně dvacet let, než se farma stabilizuje. Nyní jsem v situaci, kdy mi jatka nabízejí za kilogram hovězího jen šestatřicet korun, což je o šest méně než dříve. Při této ceně přestává být výroba hovězího rentabilní," tvrdí Petr Novák, spolumajitel rodinné farmy v Kobylníkách na Kladensku. Věří, že se situace obrátí k lepšímu a farma bude prosperovat.
Další články v kategorii Venkov
- Novým předsedou Českého svazu včelařů se stal bývalý ministr zemědělství Nekula (16.12.2025)
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Most získá vytoužené jezero. Postup pro bezúplatný převod schválila vláda (10.12.2025)
- Blíží se sezona kaprů (09.12.2025)
- Operační program Životní prostředí 2014–2020 završil úspěšné období: tisíce projektů, miliardové investice, lepší ovzduší i voda (09.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- Španělsko čelí africkému moru prasat, EU vyzývá k rychlým opatřením (03.12.2025)
- Pardubice plánují obnovu rybníčku Netušílek, měl nejvíc druhů obojživelníků (01.12.2025)
- Veterináři si stěžují na rozpočet. Poslední kapkou byla slintavka (01.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo jednotné enviromentální stanovisko pro hlavní stavbu vodního díla Nové Heřminovy (01.12.2025)

Tweet



