Chovatelé navrhují vyloučit z lidské výživy krávy starší pěti let

Český svaz chovatelů masného skotu navrhuje nepoužívat k výrobě potravin krávy starší pěti let. Jatečné půlky, vyrobené z těchto zvířat, by měl vykoupit za běžné ceny Státní zemědělský intervenční fond. Maso svaz doporučuje zpracovat na krmivo pro masožravce. Opatření může řešit přetlak na trhu s hovězím v souvislosti s prvním případem tzv. nemoci šílených krav (BSE) v ČR. Potvrzený výskyt BSE v tuzemsku totiž znamená zablokování vývozu hovězího masa, telat, určených k dalšímu výkrmu, i plemenných zvířat. Právě prodejem hovězího na zahraničních trzích však ČR dosud vyrovnávala domácí trh, kde poptávka výrazně klesla již v souvislosti s rozšířením BSE v zemích EU. Krávy starší pěti let je podle chovatelů vhodné stáhnout z trhu také proto, že jsou z hlediska BSE nejrizikovější skupinou skotu. Svaz dále požaduje, aby se dojnice mladší pěti let nedostávaly na pulty jako výsekové maso, ale pouze ve formě masných výrobků, což by měla ošetřit právní úprava. Ve výseku je podle chovatelů vhodné prodávat pouze maso z krav masných plemen, které jsou navíc mladší pěti let. Producenti masného skotu dále žádají doplnění centrální evidence zvířat o sledování zvířete po porážce až ke konečnému spotřebiteli. U balíčkového masa by mělo jít o informace o zvířeti, z nějž maso pochází. Původ výsekového masa by měl potvrdit certifikát veterinárního lékaře z jatek. Z hlediska kvality svaz doporučuje maso z vykrmených jalovic, volů a mladých pastevních telat. Tato kategorie, kterou chovatelé navrhují zavést po vzoru zemí EU, zahrnuje zvířata o hmotnosti zhruba 250 až 350 kilogramů. Vzhledem k objevení BSE v ČR se totiž dají očekávat obtíže s vývozem telat k výkrmu na podzim letošního roku. Opatření by umístilo tuto kategorii skotu na českém trhu a zároveň by umožnilo spotřebiteli konzumovat kvalitní hovězí maso.

dmr nol (old)

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info