Drůbeží maso soupeří s vepřovým a hovězím
17.08.2005 | Benešovský deník
Vepřo-knedlo-zelo neboli tradiční domácí pokrm, začínají na talířích českých rodin dohánět jídla z masa drůbežího. Obyvatelé Česka mu v posledních letech přicházejí stále více na chuť. Snědí ho dokonce více než průměrný obyvatel v Evropské unie. Obyvatelé Česka spořádali za loňský rok celkem 25,1 kilogramu drůbežího masa na osobu. Podle odhadů ministerstva zemědělství by to letos mělo být ještě o něco více - 25,5 kilogramu na osobu. Průměrný obyvatel Evropské unie přitom za rok zkonzumuje 23 kilogramy drůbežího masa. Jak to, že Češi, kteří nedají dopustit na vepřové s knedlíky a zelím, mění své stravovací návyky?
Důvodů růstu obliby drůbežího je samozřejmě víc. Podstatná je především výhodná cena. Ve srovnání s hovězím masem přijde drůbeží zhruba na třetinu, s vepřovým závodí cenou přibližně poloviční. K popularitě přispěli i zpracovatelé, kteří na trhu rozšířili paletu nabízených opracovaných a částečně kuchyňsky připravených výrobků. Hospodyňky navíc oceňují snadnou a rychlou kuchyňskou úpravu drůbežích výrobků. "Od 90. let také působila poměrně silná zdravotnická osvěta, která rodiny přiměla více přemýšlet o stravování a o tom, co je zdravé,"míní ekonom Pavel Holý.
Celková domácí spotřeba se podle odhadů letos bude pohybovat kolem 353 000 tun drůbežího v živé hmotnosti. Domácí chovatelé vyprodukují přibližně 315 000 tun, to je asi o 5000 tun více než před rokem. Počítají s tím, že kolem 33 tisíc tun drůbežího masa vyvezou, naopak do Česka se doveze asi 72 000 tun, což odpovídá přibližně loňské úrovni. Podíl dovezeného drůbežího masa se na domácí spotřebě vyšplhal v uplynulém roce po vstupu Česka do Evropské unie zhruba na pětinu, do roku 2002 byl pod desetinou. Přestože lehké a hlavně netučné drůbeží pokrmy rychle pronikají do českých kuchyní, vepřové maso v našem jídelníčku stále vede. Obyvatelé Česka zkonzumují kolem 80 kilogramů masa na osobu ročně. Z toho množství připadá přibližně polovina na maso vepřové, následuje s více než 25 kilogramy drůbeží, a teprve po něm s 11,5 kilogramu se na tuzemském jídelníčku objevuje hovězí.
Spotřeba masa na osobu v Česku
- vepřové 40 kilogramů za rok
- drůbeží 25, 1 kilogramu za ok
- hovězí 11,5 kilogramu za ok
- celkem 80 kilogramů za rok
Srovnání průměrných cen
- hov. maso zadní b. k.(kg) 163,35 koruny
- vepř. pečeně s. k. (kg) 106,72 koruny
- kuře kuch. 1. jakost (kg) 51,71 koruny
Další články v kategorii Venkov
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Novým předsedou Českého svazu včelařů se stal bývalý ministr zemědělství Nekula (16.12.2025)
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Most získá vytoužené jezero. Postup pro bezúplatný převod schválila vláda (10.12.2025)
- Blíží se sezona kaprů (09.12.2025)
- Operační program Životní prostředí 2014–2020 završil úspěšné období: tisíce projektů, miliardové investice, lepší ovzduší i voda (09.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- Španělsko čelí africkému moru prasat, EU vyzývá k rychlým opatřením (03.12.2025)
- Pardubice plánují obnovu rybníčku Netušílek, měl nejvíc druhů obojživelníků (01.12.2025)
- Veterináři si stěžují na rozpočet. Poslední kapkou byla slintavka (01.12.2025)

Tweet



