Evropská unie schválila označování hovězího

Ministři zemědělství Evropské unie definitivně schválili nařízení o označování hovězího masa. Od 1. září bude na každém balíčku hovězího povinně uveden kód, z něhož bude patrné místo porážky a místo rozbourání kusu dobytka, z něhož maso pochází. "Je jasné, že se Česko bude muset časem přizpůsobit a své hovězí také značkovat," říká mluvčí farmářského centra Petr Havel. Zároveň připouští i možnost zdražení, kterou značkování způsobí. "Přinese to další náklady a cena hovězího masa mírně stoupne," uvádí Havel. Podle názoru chovatelů je označení původu masa pozitivní krok pro zákazníky. "Kupující dokáže přesně rozlišit kvalitu. Vznikne tak i větší cenová škála," říká Havel s tím, že v Česku je zatím cena hovězího prakticky jednotná, bez ohledu na kvalitu.

Nemoc šílených krav vynutila přesný kód

Od 1. ledna 2002 bude tento kód zahrnovat také země, kde se zvíře narodilo a kde bylo vykrmeno, případně kudy na životní pouti prošlo. Zákon si vynutila britská epidemie nemoci šílených krav a její stále zřejmější důsledky pro lidské zdraví. Ministři se smířili s návrhy dodatků a změn formulovanými Evropským parlamentem, který zejména požadoval, aby se možnost sledovat maso až ke zdroji týkala také mletého hovězího, pokud pochází z jiné země, než kde je nabízeno k prodeji. Poslanci naopak usoudili, že kód nemusí obsahovat povinně kategorii dobytčete. Podle francouzského ministra Jeana Glavanyho nakonec všichni souhlasili, i když zejména u mletého masa byly slyšet výhrady. Dali přednost tomu, řekl Glavany, aby byl systém rychle zaveden, než aby se muselo čekat na výsledek smiřovacího řízení mezi Radou EU a Evropským parlamentem. O většině zákonů se v EU rozhoduje tzv. spolurozhodováním - Rada ministrů projednává a schvaluje zákon, jehož návrh předkládá Evropská komise.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info