Faktory snižující vylučování dusíku v hnoji dojnic

Určité technologie, které zvyšují produkci mléka, mohou také snižovat vylučování dusíku v hnoji. Výzkumníci z Marylandské univerzity v USA v pokusech simulovali vliv bovinního somatotropinu, prováděli dojení třikrát denně a aplikovali prodlouženou dobu osvětlení a přitom zjišťovali ztráty dusíku v hnoji. Zjistili, že užití bovinního somatotropinu, dojení třikrát denně a dodatkové přisvětlování 16 hodin světla denně následované 8 hodinami tmy snížilo ztráty dusíku v hnoji o 15,7 %, ve srovnání se stády, kde těchto technologií užito nebylo. Autoři výzkumu učinili tento závěr: jestliže chovatelé dojnic využijí nějakou z těchto technologií ve svém managementu, je k uspokojení poptávky trhu po mléce využito více vysokoprodukčních krav. Krávy, které jsou výkonnějšími producenty mléka, vylučují méně dusíku v hnoji. Méně dusíku v hnoji snižuje vylučování dusíku do životního prostředí a zjednodušuje hospodaření s hnojem.

Dairy Herd Management, 37, 2000, č. 9, s. 27 (Vo)

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info