Na houbaře čeká opravdová nadílka teprve koncem září
18.09.2013 | Denik.cz
Letošní houbařská sezona se prozatím neřadí mezi ty nejúspěšnější. Počasí nebylo příliš příznivé, velké sucho vystřídaly povodně a následovalo opět období sucha. I když občas zapršelo, nestačilo to k tomu, aby se podhoubí zregenerovalo. Houbaři ale nemusejí zoufat, čas smaženic, houbových řízků a gulášů a dalších dobrot teprve přijde. Opravdové nadílky by se měli dočkat už koncem září a začátkem října.
„Sezona byla zatím spíše neúspěšná. V Krušných horách houby rostly pouze ve vyšších polohách," vysvětluje mykolog Josef Šutala. Předpovědi počasí na nejbližší dny jsou ale pro houbaře příznivé, vlhkost půdy se zlepšuje. „Vrchol sezony teprve přijde. Do dvou týdnů by se měly projevit přeháňky, máme se na co těšit," dodává Josef Šutala.Do horských oblastí se kvůli houbám vypravili i lidé z Litvínova nebo Mostu. „V okolí Brandova jsme si na nedostatek hub stěžovat nemohli. Houbaři chodili po lesích o víkendu i v týdnu," popisuje starosta Brandova Jiří Mooz. Silnice směrem na Horu Svaté Kateřiny byla pravidelně zaplněná auty. „Nám to ale nevadí, místní mají vytipovaná svá tajná místa," říká Jiří Mooz.
Nejvíce se začíná dařit podhříbkůmHezké úlovky hlásí houbaři nyní už i v nižších polohách. „Před dvěma týdny jsem byl na houbách v okolí Želenického vrchu. Byla to bída. Minulý týden jsem už našel malé houby a teprve teď to začíná," pochvaluje si Mostečan Pavel Opletal a dodává, že nejvíce se začíná dařit podhříbkům.
Rady mykologaNež si lidé začnou na houbových hodech pochutnávat, měli by své úlovky dostatečně tepelně upravit. I sušené houby mohou být toxické, například jed z oblíbených sušených václavek se zničí až teplem. „Houbová jídla bych nedoporučoval pro děti do tří let, jsou těžko stravitelná. Konzumovat by je neměli také lidé, kterým po nich někdy bylo nevolno, zdravotní problémy by se mohly stupňovat," upozorňuje mykolog Bronislav Hlůza. Žaludeční potíže může vyvolat kombinace nedostatečné tepelné úpravy s množstvím tuku, proto se vyplatí nepodcenit přípravu třeba zmiňovaných houbových řízků. Pokrmy z hub by se také neměly zapíjet přílišným množstvím tekutin a i alkohol může být zrádný.
Autor: Anna Jurecová Bc.Další články v kategorii Venkov
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Most získá vytoužené jezero. Postup pro bezúplatný převod schválila vláda (10.12.2025)
- Blíží se sezona kaprů (09.12.2025)
- Operační program Životní prostředí 2014–2020 završil úspěšné období: tisíce projektů, miliardové investice, lepší ovzduší i voda (09.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- Španělsko čelí africkému moru prasat, EU vyzývá k rychlým opatřením (03.12.2025)
- Pardubice plánují obnovu rybníčku Netušílek, měl nejvíc druhů obojživelníků (01.12.2025)
- Veterináři si stěžují na rozpočet. Poslední kapkou byla slintavka (01.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo jednotné enviromentální stanovisko pro hlavní stavbu vodního díla Nové Heřminovy (01.12.2025)
- SVS upozorňuje na nadlimitní množství olova v krmivu pro zájmová zvířata (29.11.2025)

Tweet



