Na trhu potravin ceny stabilní, hovězí padá

Na trhu potravin jsou ceny stabilní, hovězí neustále pokračuje v pádu

Ceny potravin se koncem února drží na stabilně nízké úrovni. Nejvíce v minulém týdnu podražila hladká pšeničná mouka (o 8 haléřů na 8,07 Kč/kg) a místy mírně stoupla cena vajec. Ostatní potraviny šly s cenou spíše dolů.

Neustále pokračuje především pokles cen hovězího masa. Navíc jsou značné rozdíly i v cenách v jednotlivých regionech, a to až o téměř o 28 korun za kilogram. Další pokles se dá očekávat i v dalších týdnech - pokračuje totiž i snižování nákupních cen jatečního hovězího dobytka. V této souvislosti ohlásila Agrární komora, že chovatelům vzniknou letos ztráty více než 1,5 miliardy korun. Nezájem o hovězí souvisí s obavou z šíření tzv. nemoci šílených krav. Proti loňsku se spotřeba snížila skoro o desetinu.

Na situaci reagují zpracovatelé snížením poptávky, která tlačí nákupní ceny dolů. V uzenářských výrobcích začalo být hovězí nahrazováno drůbežím nebo sojovými příměsmi. Druhý největší zpracovatel v zemi Masokombinát Martinov se podle mluvčí Evy Kijonkové snaží zvýšit prodej i jinak - cenovými zvýhodněními vybraného sortimentu počínaje a testy na přítomnost BSE konče.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info