Prohlášení ČSCHMS k návrhu EK týkající se snížení kvóty pro chov masného skotu

Český svaz chovatelů masného skotu (ČSCHMS) důrazně protestuje proti nejnovějšímu návrhu Evropské komise, podle kterého by měla mít Česká republika po svém vstupu do Evropské unie stanoven limit na chov krav bez tržní produkce mléka (KBTPM) - masného skotu, pouze ve výši 52 853 kusů. Takovou kvótu považuje Svaz za nepřijatelnou a věří, že z jednání mezi ČR a EU vzejde její výrazné navýšení.

ČSCHMS konstatuje, že navrhované počty kusů přežvýkavců vhodných k chovu v horských a podhorských oblastech (kromě KBTPM také ovce) neumožňují v ČR realizaci multifukčních rolí zemědělství, které sama EU ve své společné zemědělské politice podporuje, takže kvóty na KBTPM a ovce navrhované pro ČR jsou v rozporu s proklamovanou politikou samotné EU. Argumenty Evropské komise, podle kterých vychází nabídka kvót KBTPM pro ČR ze skutečného počtu stavů masného skotu v referenčním období 1995 až 1999, nepovažuje Svaz v případě této komodity za objektivní. Větší rozvoj chovu masného skotu nastal v ČR až v roce 1994, takže referenční období EK nevychází se stabilizovaných a dlouhodobých stavů masného skotu v ČR, ale z počátku šlechtitelských programů a z období, kdy se teprve tvořila dynamika vývoje produkce KBTPM v ČR. Návrh EK tedy neodpovídá reálné pozici KBTPM v zemědělství ČR.

ČSCHMS upozorňuje, že chov masného skotu patří v ČR k nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím. Podle posledního statistického zjištění stavů hospodářských zvířat k 1.3. 2002 bylo k uvedenému datu v ČR celkem 100 333 kusů KBTPM, což je oproti předchozímu roku nárůst o 18 007 kusů, tedy o 22 procent.

Již návrh Evropské komise z konce ledna letošního roku přisoudil ČR nejnižší hustotu KBTPM oproti členským zemím EU, oproti průměru EU se jedná o čtvrtinu stavů KBTPM. Nejnovější návrh Evropské komise tuto disproporci ještě dále prohloubil. ČSCHMS upozorňuje, že v ČR přitom patří zhruba dvě třetiny území do LFA oblastí - oblastí s méně příznivými podmínkami k podnikání, ve kterých je chov přežvýkavců téměř jedinou možnou zemědělskou aktivitou. Pro ČR má tak chov masného skotu v podhorských a horských oblastech rozhodující význam. Jde nejen o sociální důvody udržení osídlenosti těchto oblastí, ale také o důvody ekologické, neboť spásání zatravněných ploch přežvýkavci je nejlevnější a nejekologičtější forma údržby krajiny. Do programů podpory chovu KBTPM navíc již několik let přispívá v rámci svých dotačních titulů ministerstvo zemědělství. Jejich roli ale návrh EK naprosto zpochybňuje.

ČSCHMS vyzývá všechny zodpovědné instituce v ČR a vyjednavače podmínek vstupu ČR do EU, aby se početní stavy KBTPM staly jednou z priorit vyjednávacích ukazatelů. ČSCHMS považuje za zcela reálný původní požadavek ČR v pozičním dokumentu, který předpokládá počet KBTPM ve výši 230 000 kusů.