Šlechtění skotu s ohledem na zvyšování kvality mléka

Josef Bouška

VÚŽV Uhříněves

Systém regulace produkce a nákupu mléka zavedením mléčných kvót, přináší nové aspekty také do procesu šlechtění dojeného skotu. Lze předpokládat, že v dohledné době dojde ke změnám ve stanovení farmářské ceny mléka, o níže bude rozhodovat docílená kvalita suroviny. Přetrvávající stav, kdy příplatky za dobrou kvalitu mléka jsou u nás spíše výjimkou, je z dlouhodobého hlediska pro prvovýrobu značně nevýhodný. Není totiž vytvářen potřebný ekonomický tlak na šlechtitele směřující k věnování maximální pozornosti i kvalitativním znakům a vlastnostem produkce.

Rozhodujícími kategoriemi pro genetický pokrok v populaci jsou matky a otcové býků další generace. Přesto, že byla při jejich výběru uplatňována především kvantitativní hlediska, bylo v posledním období dosaženo i velmi dobrých výsledků v oblasti kvality produkce. O systému regulace trhu s mlékem je chovatelům vedle kvóty pro mléko stanovena také referenční tučnost mléka. Proto je velmi důležité dosáhnout v našich stádech obdobného poměru mezi produkcí tuku a bílkovin, které docilují chovatelsky vyspělé státy.

U matek býků obou našich základních dojených plemen skotu bylo dosaženo následujícího trendu.

Tabulka 1: Matky býků českého strakatého skotu

-

užitkovost

Rok

n

mléko kg

tuk kg

tuk %

bílk. kg

bílk. %

poměr T:B

1995

859

6322

274

4,33

211

3,35

1,30

1996

747

6738

293

4,35

230

3,42

1,27

1997

705

7000

302

4,32

237

3,39

1,27

1998

586

7046

301

4,27

243

3,45

1,24

1999

482

7502

316

4,21

261

3,48

1,21

2000

417

8009

329

4,11

279

3,48

1,18

Tabulka 2: Matky býků holštýnského skotu

-

užitkovost

Rok

n

mléko kg

tuk kg

tuk %

bílk. kg

bílk. %

poměr T:B

1995

102

8655

358

4,14

280

3,24

1,27

1996

158

9251

377

4,08

300

3,24

1,26

1997

68

9935

401

4,04

328

3,30

1,22

1998

100

10180

396

3,89

338

3,34

1,16

1999

84

10866

423

3,89

369

3,40

1,15

2000

64

10403

397

3,82

341

3,28

1,16

Je možné konstatovat, že u obou našich plemen je trend velmi uspokojivý a je dosahován poměr mezi produkcí mléčného tuku a bílkovin na srovnatelné úrovni s chovatelsky vyspělými státy. V kontrole mléčné užitkovosti jsou v posledních pěti letech zaznamenány následující výsledky:

Tabulka 3: Výsledky kontroly mléčné užitkovosti

-

užitkovost

plemeno

rok

mléko kg

tuk kg

tuk %

bílk. kg

bílk. %

poměr T:B

C

1996

4472

195

4,36

150

3,36

1,30

2000

5286

228

4,31

180

3,41

1,26

H

1996

5339

227

4,26

173

3,24

1,31

2000

6667

273

4,10

220

3,30

1,24

Ve šlechtění dojeného skotu se budou v dalším období stále více prosazovat také kvalitativní ukazatele související s genetickým založením zvířat pro složení bílkovin. Cílené využívání těchto cenných genotypů zejména na pozici matek či otců býků je vysoce žádoucí.

Dalším faktorem, který souvisí s kvalitou produkce je zdraví zvířat a u kvalitativních znaků mléka pak zdravotní stav vemene. I když genetické parametry pro ukazatele zdraví vemene nedávají velký předpoklad úspěšné selekce na ukazatele charakterizující resistenci k mastitidám, přesto jsou tyto znaky v řadě zemí podrobně sledovány a je prováděn rutinní odhad plemenné hodnoty pro tyto vlastnosti. V dalším období se proto i u nás jeví, jako velmi potřebné, zabývat se odhadem plemenné hodnoty na nové znaky, ke kterým především patří i ukazatele zdraví zvířat.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info