Vliv měsíce otelení na mléčnou užitkovost holštýnských dojnic na první laktaci

Josef Kučera1, Gustav Chládek1, M. Adamski2

1 MZLU Brno, ČR, 2 AR Wroclaw, Polsko

Podmínky chovatelského prostředí je nutné zohlednit jejich zabudováním do pevných efektů tak, aby co nejvěrněji vystihovaly reálnou situaci a v maximální možné míře umožnily eliminaci faktorů podílejících se na vychýlení odhadu plemenné hodnoty. Mezi tyto faktory patří především sezóna otelení.

Cílem práce bylo analyzovat vliv měsíce otelení na mléčnou užitkovost holštýnských dojnic na první laktaci.

Na souboru 11 624 dojnic holštýnského skotu s normovanou první laktací v ČR byly sledovány změny v produkci bílkovin, mléka a procentickém obsahu bílkovin v mléce v závislosti na kalendářním měsíci otelení. Dojnice dosáhly průměrné produkce bílkovin 140,7 kg, (sx =29,60), mléka 4 484,9 kg (sx =908,56), a obsahu bílkovin 3,15 (sx =0,189). Věk při prvním otelení činil v průměru 28 měsíců a 7 dnů (sx = 3 měsíce 20 dnů).

Produkce bílkovin, mléka a obsah bílkovin stejně jako počet dojnic otelených v jednotlivých měsících je uveden tabulce 1. Z tabulky vyplývá že počet otelených dojnic kolísal od 756 kusů (červen) do 1161 kusů (leden). Maximální produkce bílkovin bylo dosaženo u dojnic otelených v měsíci únoru x = 145,3 kg (sx = 30,35) a nejnižší pak u zvířat otelených červenci x = 137,1 (sx = 29,92). Obdobný trend vykázala i produkce mléka kdy maxima dosáhla zvířata otelená v únoru x = 4642,9 kg (sx = 935,96) a minima zvířata otelená v červenci x = 4317,4 kg (sx = 931,20).Výrazně protichůdný průběh vykázal procentický obsah bílkovin v mléce, u kterého bylo maximálních hodnot dosaženo v červnu x = 3,19 % (sx = 0,178) a nejnižší obsah bílkovin v mléce byl zjištěn u dojnic s datem otelení listopad a prosinec x = 3,11 (sx = 0,189, resp. 0,191). Vzhledem ke klíčovému postavení množství bílkovin ve šlechtitelském procesu je na grafu 1 a 2 znázorněna jejich produkce ve vztahu k produkci mléka, resp. k obsahu bílkovin.

Z tabulky je zřejmý výrazný vliv měsíce otelení na všechny sledované ukazatele mléčné užitkovosti. Tento vliv je patrný i u produkce bílkovin přestože produkce mléka a obsah bílkovin vykázaly jednoznačně protichůdné tendence. Z grafického vyjádření pak vyplývá, že pro produkci bílkovin za laktaci je určující produkce mléka za toto období, podstatně menší roli hraje jejich obsah.

Práce vznikla s podporou grantových úkolů 8PD230 a MSMT 432100001

Image1.jpg

Image2.jpg

Image3.jpg

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info